Woonruimte mogelijk in Streekarchief

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel zou een aantal statushouders op korte termijn kunnen onderbrengen in het voormalig streekarchief naast de huisartsenpost aan de Van Heemstraweg West in Zaltbommel. Dat zei wethouder Adrie Bragt donderdagavond tijdens de carrouselvergadering.

Volgens de wethouder kan het gebouw aangepast worden tot woonruimte. Daarnaast zou het op korte termijn mogelijk zijn om een aantal nieuwe goedkope huurwoningen te bouwen, onder meer in de Waluwe in Zaltbommel. Bragt denkt niet dat er dit jaar voldoende nieuwe woningen gebouwd kunnen worden om alle statushouders onder te kunnen brengen. "Ik denk dat we dit jaar nog gebruik moeten maken van de bestaande woningvoorraad", zei hij. Wel hoopt hij dat de bouw van een aantal nieuwe huizen nog voor de bouwvak kan starten.

De gemeente moet van het Rijk in 2016 ongeveer zeventig statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning of een tijdelijke verblijfsvergunning) huisvesten. In 2017 zijn dat er waarschijnlijk nog eens zeventig, misschien wel meer.

Zaltbommel heeft op dit moment een tekort aan goedkope huurwoningen en daarom is onlangs besloten om samen met de woningcorporaties een plan te maken voor de versnelde bouw van goedkope woningen. Die nieuwe woningen zijn dus niet alleen bedoeld voor statushouders, maar ook voor bijvoorbeeld starters die nu al op een wachtlijst staan en voor buitenlandse werknemers.

Het eerdere plan om gebruik te maken van tijdelijke woonunits is voorlopig in de ijskast gezet. "Tijdelijke units zijn relatief duur", aldus de wethouder. "Omwonenden reageren vaak negatief omdat tijdelijke units er niet mooi uitzien. Het bouwen van goedkope huizen duurt wat langer, maar we vinden dat toch echt beter." Hij sluit niet uit dat er op termijn tóch tijdelijke units moeten komen, als de nood erg hoog is.

Verschillende fracties vrezen dat de komst van statushouders nog langere wachtlijsten veroorzaken op de reguliere huurmarkt. Wethouder Adrie Bragt erkent dat probleem en beloofde om die situatie heel goed uit te gaan leggen aan de inwoners van Zaltbommel.

De politiek hamerde donderdagavond ook op het belang van integratie en begeleiding van de nieuwkomers."We zijn in overleg met verschillende organisaties zoals Stichting Vluchtelingenwerk en de kerken", aldus Bragt. "Ook de wijk- en dorpsplatforms kunnen een belangrijke rol spelen. Het is belangrijk dat we maatwerk gaan leveren."

Britta Alink