• Janine van Doornmalen is onlangs gestart met Body Stress Release Bommelerwaard.
• Janine van Doornmalen is onlangs gestart met Body Stress Release Bommelerwaard. Foto: Lya Cattel

Janine helpt stress je lijf uit met BSR

rossum • Te zwaar getild, te hoge werkdruk, een ongeluk: door allerlei oorzaken kunnen spieren overbelast raken en niet meer uit zichzelf ontspannen. Body Stress Release (BSR) geeft het lichaam net het extra zetje dat nodig is.

Janine van Doornmalen-van Osch is vorige week haar praktijk gestart. Ze laat zien dat ze de speciale bank voor de BSR-behandelingen verticaal kan zetten. "Je gaat op de voetenplank staan, gewoon met je schoenen en kleren aan. Je leunt voorover en dan laat ik de bank zakken tot-ie horizontaal staat."

Ongeacht de klachten die iemand heeft, onderzoekt Janine de hele ruggengaat, want bijvoorbeeld hoofdpijn kan veroorzaakt worden in de nek, maar ook in de onderrug. "Je kent de reflex toch wel als je met een hamertje tegen je knie tikt? Die test werkt ook op allerlei andere punten in je lichaam. Zo ontdek ik waar de klacht vandaan komt."

Is het probleem eenmaal gelokaliseerd, dan geeft Janine impulsen: ze drukt zachtjes met haar duimen. Of met haar vingers als het om een baby gaat, want BSR is geschikt voor alle leeftijden. "Daarmee geef ik het signaal: hier zit spierspanning die het lichaam moet loslaten. Het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd."

Na de eerste behandeling komt er van alles op gang. "De meeste mensen geven aan dat hun lichaam meteen al totaal anders voelt. Zelf heb ik die ervaring ook", vertelt Janine. Vijf jaar geleden kreeg ze een ongeluk met de auto. Ze hield er een whiplash aan over. "Ik heb van alles geprobeerd, maar na anderhalf jaar had ik nog steeds veel pijn. Ik moest ermee leren leven, werd er gezegd. Toen ik in de krant las over BSR, besloot ik het te proberen."

De Rossumse had er zoveel baat bij, dat ze haar baan opgaf en de opleiding tot BSR-beoefenaar ging volgen. De opleiding wordt alleen in Engeland en in Zuid-Afrika gegeven en er worden maar mondjesmaat mensen toegelaten. Janine had geluk en rondde de opleiding ook nog eens af als beste van haar lichting. "De tijd na dat ongeluk was zwaar, maar achteraf had ik niet gewild dat het anders was gelopen. Ik denk dat het zo heeft moeten zijn."

Juist omdat BSR nieuw is in de regio, heeft Janine een uitgebreide website. Daar is ook te vinden welke verzekeraars de therapie vergoeden. Bellen kan ook: 06-12689310.


q www.bsrbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard