• De Jip & Janneketunnel in Kapelle. (foto: Gayan de Muynck)
• De Jip & Janneketunnel in Kapelle. (foto: Gayan de Muynck) Foto: Gayan de Muynck

Eerbetoon aan Fiep in nieuwe fietstunnel

zaltbommel • De nieuwe fietstunnel bij de N322 krijgt een heel bijzondere muurschildering. Kunstenaar Gayan de Muynck gaat er Fiep Westendorptekeningen in aanbrengen.

Een tijdje geleden werd de gemeente Zaltbommel benaderd door de Fiep Westendorp Foundation in verband met de honderdste geboortedag van Fiep. De illustratrice, die onder meer bekend is van de tekeningen van Jip & Janneke, werd op 17 december 1916 geboren in Zaltbommel en bracht haar jeugd in deze plaats door.

Kunstenaar Gayan de Muynck heeft een paar jaar geleden ook al een fiets- en voetgangerstunnel in Nederland beschilderd met karakters uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Dat gebeurde in het Zeeuwse Kapelle, op Zuid-Beveland, waar de bekende schrijfster in 1911 is geboren. Voor de tunnel in Zaltbommel wordt gedacht aan een zelfde soort schildering.

Speciale coating

"Wij vinden het een superleuk idee", aldus wethouder Han Looijen. Op dit moment is de kunstenaar bezig met zijn ontwerp. Het tunneltje is nu al in gebruik, maar de schilderingen worden waarschijnlijk in de loop van dit voorjaar aangebracht.

De totale kosten bedragen 60.000 euro. Gemeente Zaltbommel betaalt de helft, de provincie neemt de andere helft voor haar rekening. "Het duurst is het aanbrengen van een speciale coating voordat de schilderingen er op komen", aldus Looijen. Die coating is nodig om eventuele graffiti makkelijk te kunnen verwijderen.

De Fiep Westendorp Foundation heeft de rechten op het werk van Fiep en haar bezittingen en houdt de herinnering aan haar levend. Belangrijke doelen zijn het ondersteunen van projecten voor kinderen die het moeilijk of minder goed getroffen hebben. Ook heb bevorderen van de culturele en artistieke vorming van kinderen is een belangrijk doel. Daarnaast bevordert de Foundation onderzoek naar het onderwijs in het vak van illustreren en ondersteunt de Foundation beginnende illustratoren.

Britta Alink