• Niels en Arno van de Werken gaan definitief over naar het eerste elftal.
• Niels en Arno van de Werken gaan definitief over naar het eerste elftal. Foto: Lya Cattel

Tweelingbroers willen Roda Boys Aalsters gezicht teruggeven

'Een omslagpunt in de clubhistorie'

aalst • Vier A-junioren en drie spelers van het tweede elftal schuiven door naar de A-selectie, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen in de tweede klasse gaan uitkomen. Onder de drie spelers van het op het hoogste niveau acterende tweede zijn de Brakelse tweelingbroers en kinderen van de club Arno en Niels van de Werken (22).

Na lange tijd jojo'en tussen het eerste en het tweede onder Miguel van den Dungen, Gerrie Schaap en de huidige trainer Pieter Tuns, gaan de twee nu dan toch definitief over naar het eerste.

Volgens hen is dit voor de hele club een bepalend moment: "Er is vanuit het bestuur aangegeven dat we bij degradatie uit de eerste klasse niet meer koste wat kost direct weer moeten promoveren naar de eerste klasse. De club accepteert het als we langer in de tweede klasse moeten blijven. Dat kun je zien als een omslagpunt in de historie van Roda Boys, want in de afgelopen jaren was de druk hoog om steeds weer terug te keren", aldus Arno.

Realistisch

Een opvallende koerswijziging, waar de Aalsterse club voorheen nogal eens een te grote broek aantrok: "We zijn een club met 330 leden. Is het met zo'n beperkt ledenaantal eigenlijk wel realistisch om te verwachten dat je constant op dit niveau kunt acteren?", vraagt Niels zich hardop af.

"Vanwege het feit dat we in de eerste klasse in district West zijn ingedeeld en amper tegenstanders uit de buurt hebben, merk je dat het in de kantine nu ook minder druk is dan bij clubs die in de tweede klasse wel vaak derby's spelen. Er zijn clubs in de regio met een potentieel ledenaantal en financiële middelen waar wij waarschijnlijk van schrikken en toch halen ze het qua niveau niet bij Roda Boys."

Dat wil overigens niet zeggen dat het allemaal koek en ei is bij de club die ook wel gekscherend het 'Hollywood aan de Maas' genoemd werd.

"Je hebt hier een kamp 'Presteren, presteren, presteren' en een kamp dat klaagt over het gebrek aan Aalsterse jongens in het eerste elftal. Zij willen geen vreemdelingenlegioen dat onderin bungelt in de eerste klasse", stelt Arno.

Streepje voor

"De mensen uit dat tweede kamp vinden dat de spelers van buitenaf de voorkeur krijgen en zij hebben de laatste jaren ook wel degelijk een streepje voor gehad", vult Niels aan. "Er komen nu zeven jongens door uit de eigen jeugd en dit is daar ook het uitgelezen moment voor."

Hij vervolgt: "Je mag als club trots zijn dat je tweede elftal op het hoogste niveau voetbalt, maar nu is het tijd om de volgende stap te maken en door te stomen naar het eerste. Het zal het eerste jaar voor ons vast niet makkelijk worden om veel minuten te maken, maar misschien dat we daarna de helft van de wedstrijden kunnen spelen en vervolgens een vaste waarde kunnen worden."

Verdediging

Hoofdtrainer Tuns kan de broers de komende jaren in ieder geval op veel posities posteren, maar een plaats in de verdediging geniet de voorkeur. Niels zat dit seizoen bij de helft van alle wedstrijden bij de A-selectie en wanneer hij speelde was dat vooral op de backpositie.

Joker

rno is naar eigen zeggen bijna overal inzetbaar: "Mijn naam wordt bij het tweede bijna altijd als laatste in de opstelling gezet, dus ik ben eigenlijk een soort joker. Bij het eerste wil ik me net als Niels vooral richten op de backpositie. We zijn allebei geen balvirtuozen en we hebben nog genoeg bij te leren, maar ik heb liever dat ze het ons leren dan jongens die binnen één of twee jaar alweer weg zijn. Die hebben vaak toch minder binding met de club, terwijl wij als spelers uit de eigen jeugd er volop onder willen 'kluiven'."


Martin van Hemert