• De vrijwilligers zijn onder meer actief bij Fort de Voorn.
• De vrijwilligers zijn onder meer actief bij Fort de Voorn. Foto: Natuurmonumenten

Hoogstambrigade zoekt vrijwilligers

heerewaarden • Natuurmonumenten en de Hoogstambrigade Bommelerwaard zoeken vrijwilligers die de 100 jaar oude boomgaard bij Fort de Voorn willen onderhouden.

Fort de Voorn ligt tussen Heerewaarden en Dreumel. Beheerder Natuurmonumenten en de Hoogstambrigade hebben onlangs weer hard gewerkt om de oude boomgaard in stand te houden en zoveel mogelijk ruimte te bieden aan de natuur. Fort de Voorn is aan het eind van de zestiende eeuw aangelegd door Prins Maurits, aanvoerder van het Staatse leger. Het was een strategisch punt, waar de Maas en de Waal met elkaar in verbinding stonden. In de oude boomgaard staan oudere rassen fruitbomen, waaronder appel, peer, pruimen en enkele kersen.

Hoogstambrigade Bommelerwaard, gelieerd aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland, is actief in verschillende boomgaarden in het rivierengebied en kan nog wel wat hulp gebruiken. Het snoeien van de fruitbomen is een hele klus. De afstand tussen de wortels en de takken kan makkelijk vier meter zijn. Voor de snoei is dan ook het nodige klimwerk nodig. Ervaring of kennis vooraf is niet nodig, nieuwe vrijwilligers leren alles van de al wat meer ervaren mannen en vrouwen.

Natuurmonumenten beheert het twintig hectare grote gebied bij Fort de Voorn sinds 1999. Om het cultuurhistorische element te behouden wordt jaarlijks alleen het hoognodige gesnoeid en graast er jongvee om de vegetatie onder de bomen kort te houden.

Meer informatie: 06-25325092 of l.schroder@natuurmonumenten.nl