• De locatie Walderweg is ideaal voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben voor opslag, zoals Hofmans. Of Hoeflake.
• De locatie Walderweg is ideaal voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben voor opslag, zoals Hofmans. Of Hoeflake. Foto: Janneke Boogaard

Hoeflake en bewoners Korenstraat zijn ontevreden

Toch haken en ogen aan voorstel Quik

hedel • Jolanda Hoeflake windt er geen doekjes om: de gemeente meet met twee maten. Want waarom mag de firma Hofmans wel verhuizen naar de Walderweg bij de gemeentegrens van Ammerzoden, terwijl een soortgelijk verzoek van Hoeflake vorig jaar werd afgewezen? De conclusie van Hoeflake: omdat de gemeente van diverse problemen verlost is als Hofmans verhuist.

Wethouder Gerard van den Anker ontkent de aantijgingen in alle toonaarden. "Jammer dat Hoeflake het zo voelt en ook zo uitdraagt. Dat geeft een smet op de gemeente, terwijl we juist met iedereen in gesprek gaan om bedrijvigheid in de gemeente te behouden."

Hoeflake komt volgens de wethouder niet in aanmerking voor vestiging op de locatie van de telerscoöperatie, omdat het bedrijf geen link heeft met de agrarische sector. Hoeflake zoekt met spoed extra ruimte voor opslag van onder andere lichtmasten.

Ook Hofmans wil groeien. Daar zien burgemeester en wethouders van Maasdriel wél een link met de huidige agrarische bestemming: Hofmans maakt onder andere grondmengsels voor beplanting.

Feit blijft dat het de gemeente Maasdriel goed uitkomt als Hofmans verkast. De huidige locatie van Hofmans in Hedel kan dan ingezet worden om de buurman, aardappelgroothandel Quik, te laten groeien. Als dat niet doorgaat, blijft Quik tegen de afronding van de nieuwbouwwijk Grutakker uit angst in de toekomst niet vooruit te kunnen door de nabijheid van burgerwoningen. De voorgestelde constructie komt uit de koker van Quik, benadrukte Van den Anker, en is niet bedacht door de gemeente.

Bijkomend voordeel is dat Quik de weegbrug van Hofmans kan gaan gebruiken. Dat vermindert volgens het college de overlast van vrachtwagens in de Korenstraat. Daar is een weegbrug van aardappelgroothandel Van den Bogert, die vooral veel gebruikt wordt door Quik. Bewoners van de Korenstraat waren woensdag net als Jolanda Hoeflake bij de vergadering van de commissie Ruimte. Huub van Elderen vertelde over het stof, het lawaai en de trillingen die de vrachtwagens veroorzaken. "Alleen afsluiten van de Korenstraat voor zwaar verkeer helpt. Anders blijven chauffeurs de makkelijkste weg kiezen en dat is via onze straat."

De politieke partijen zullen zich nog eens flink achter de oren krabben voordat op 14 april besloten wordt of de 'doorschuifconstructie' van Hofmans en Quik verder uitgewerkt mag worden. Het CDA stemt waarschijnlijk in, de andere grote partij SSM twijfelt nog.

Janneke Boogaard