• Klaas van Veen met zoon Juliën voor de Schaapskooi.
• Klaas van Veen met zoon Juliën voor de Schaapskooi. Foto: Lya Cattel

'Uiteindelijk gaat het om het allerlekkerste lamsvlees'

Alles voor het gezondste Polderlam

ZUILICHEM • In de gloednieuwe Schaapskooi van schapenhouder Klaas van Veen aan de Kweldijk gaan binnenkort wetenschappers aan de slag om te werken aan het mooiste schapenras. Met goede grassen, planten en kruiden en zelfgemaakt veevoer op basis van maïs en granen, hoopt Van Veen de gezondste lammeren te kunnen weiden.

Het doel is om het allerlekkerste en meest duurzame lamsvlees van het land te kunnen gaan produceren. In de Schaapskooi is een goed uitgeruste professionele keuken ingericht waar koks het lamsvlees kunnen bereiden en tijdens een proefsessie aan een panel kunnen presenteren. Naast onderzoek naar het beste voer, doet Van Veen in samenspraak van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht onderzoek naar de invloed van stress op de smaak van het lamsvlees. Dieren ervaren veel stress tijdens het vervoer naar bijvoorbeeld een slachterij. Stress is niet alleen heel vervelend voor de dieren zelf, het komt de kwaliteit van het vlees ook niet ten goede.

Slachterij

Daarom hoopt Van Veen binnenkort toestemming te krijgen om een slachterij te bouwen aan de Zeedijk. In die slachterij zouden maximaal 350 lammeren per dag geslacht gaan worden. Op dit moment worden de lammeren van Van Veen geslacht in Breukelen en wordt het vlees verwerkt in Deurne. "Het transport van de dieren moeten we zoveel mogelijk beperken", zegt Chris van Herp, de ontwerper van de nieuwe Schaapskooi.

Eikenhouten constructie

Van Herp is de bedenker van de Schaapskooi, die helemaal is uitgevoerd in een zelfdragende constructie. De Schaapskooi is vanaf de Meidijk en vanaf de provincialeweg te zien en past goed in het landschap. "Het wordt geen openbaar bezoekerscentrum en zeker geen grote industriële schaapskooi", vertelt Van Herp, die het gebouw ontworpen heeft. "Er zullen hier maximaal twintig dieren verblijven. Dat is volgens de afspraak tussen gemeente Zaltbommel, afdeling Water, Natuur en Landschap en Van Veen. De lammeren worden geobserveerd en krijgen speciaal samengesteld natuurlijk voer, grassen, granen."

Het lamsvlees van Van Veen is op de markt bekend als 'Polderlam'. Voor de consument ziet de verpakking van het vlees er heel aantrekkelijk uit. Het allerbelangrijkste is echter de smaak van het vlees, die moet perfect zijn. Volgens Van Veen wint de populariteit van lamsvlees in Nederland terrein en nemen ook steeds meer supermarkten het product standaard op in het assortiment.. "Vanaf eind mei is Polderlam ook in de Albert Heijn in Zaltbommel te koop", vertelt hij.

Start Lamsvleesseizoen

De officiële opening van de Schaapskooi en de start van het Nederlandse Lamsvleesseizoen was op 10 maart. In de Schaapskooi verzamelden zich vele belangstellenden waaronder oud-staatssecretaris Henk Bleker, die momenteel voorzitter is van Vee & Logistiek Nederland, Berdien van Everdingen van LTO-Vakgroep Schapenhouderij. Ook burgemeester Albert van den Bosch was aanwezig, wethouder Adrie Bragt en vele vertegenwoordigers van de supermarkten, food, horeca en slagers. De start van het seizoen werd ingeluid met een originele Engelse veiling van het eerste zuiglam door 'auctioneer' Glyn Owens van de Ruthin Farmers Auction Livestock Mart. Hij wist de bieding op te drijven tot maar liefst 8000 euro. Dit geld komt helemaal ten goede aan Natuurwacht Bommelerwaard.

"Wie Hollands lamsvlees eet, draagt bij aan een duurzame levensstijl", is de overtuiging van Klaas van Veen. Hij is een van Neerlands grootste handelaren in schapen en lammeren. Daarmee zet hij de traditie van zijn familie voort, want al in het begin van de vorige eeuw was zijn overovergrootvader actief met slachten in Zuilichem.

Britta Alink