Eerder praten met omwonenden was volgens gemeente zinloos

Getouwtrek om megastal is begonnen

rossum • Alexander van der Schans wil op Schoofbandweg 10 een stal bouwen voor 5100 geiten. Burgemeester en wethouders van Maasdriel gaven eerder al aan daar geen kwaad in te zien. Vorige week heeft het college besloten in te stemmen met de bestemmingsplanprocedure die nodig is om het plan te realiseren.

Er ligt een heel pak papier met onderzoeken die volgens de initiatiefnemer aantonen dat er geen belemmeringen zijn om een megastal te bouwen op de plek waar vroeger een varkensboerderij gevestigd was. "De bestemming is al 'intensieve veehouderij'", zegt wethouder Gerard van den Anker. "In het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het agrarisch bouwperceel te vergroten. Daar zien we geen ruimtelijke belemmeringen voor." Van der Schans vraagt toestemming voor een vergroting tot 1,5 hectare.

Het plan past in het provinciale beleid, heeft de provincie Gelderland laten weten. Overigens is de Gelderse Natuur- en Milieu Federatie daartegen in beroep gegaan. Deze organisatie zegt dat de provincie de informatie niet goed heeft beoordeeld waardoor wordt uitgegaan van een onrealistisch lage ammoniakuitstoot. De GNMF verwacht elk moment een uitnodiging voor de zitting van de Raad van State.

Er is ook een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dat moet als iemand een stal voor meer dan 2000 geiten wil bouwen. In de rapportage worden alle gevolgen voor bijvoorbeeld geur, geluid, flora en fauna op een rij gezet.

Ook de GGD heeft advies uitgebracht, omdat geiten ziekten kunnen overbrengen zoals Q-koorts. Dat was de reden dat Van der Schans zijn bestaande geitenhouderij in de kern van Rossum niet mocht uitbreiden en op zoek ging naar een andere plek. De GGD is kritisch over het plan om de geiten vrij te laten uitlopen naar buiten, omdat daarmee ziektekiemen en geur moeilijker te beheersen zijn.

Er ligt ook een beplantingsplan waarmee Van der Schans moet zorgen voor een nette inpassing van de stallen in de omgeving.

Alle onderzoeken liggen van 31 maart tot en met 4 mei ter inzage.

Fijn Wonen

Het is al bekend dat omwonenden fel tegen de komst van de megastal zijn. Zij richtten de stichting Fijn Wonen Schoofbandweg op. Op grote posters langs de weg staat de slogan Stop De Stank. Van der Schans zei afgelopen zomer dat hij geprobeerd heeft in contact te komen met de tegenstanders. De gemeente Maasdriel heeft nog niet met hen overlegd. "Dat had eerder nog geen zin, omdat er nog geen concreet plan lag om over te kunnen praten", vindt Van den Anker. "De inspraakprocedure is het moment voor reacties. Er is nu onderbouwd aangegeven waarom de stal daar gebouwd kan worden. Omwonenden kunnen reageren op basis van die feiten."

Maasdriel heeft al wel contact gehad met buurgemeente Zaltbommel. Die maakt zich zorgen omdat de geplande grote stallen in de buurt staan van bedrijventerrein De Wildeman II. "Als de plannen nu door zouden gaan, kunnen wij de Wildeman II niet verder ontwikkelen", zei wethouder Han Looijen van Zaltbommel daar een paar weken geleden over. Van den Anker bestrijdt dat. Wel is er volgens hem overleg tussen Zaltbommel en Van der Schans om te kijken of die de plannen kan bijstellen zodat het gewenste uitbreidingsgebied van De Wildeman II niet binnen de geurcontour van de geitenhouderij valt.

Janneke Boogaard