• Saskia Weddepohl en Ton Jansen bij de locatie van de tijdelijke veerpont van Hellouw naar Nieuwaal.
• Saskia Weddepohl en Ton Jansen bij de locatie van de tijdelijke veerpont van Hellouw naar Nieuwaal. Foto: Lya Cattel

Fietstocht 'Tour de Waal' gaat door vier gemeenten

Bevrijdingsfeest elk jaar stukje groter

regio • De regio maakt zich op voor weer een groot Bevrijdingsfestival op 5 mei, dit jaar op Hemelvaartsdag. Op veel plekken langs de Waal in de gemeenten Neerijnen, Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel organiseren inwoners spontaan leuke activiteiten. En er kan nog van alles bij komen.

Het initiatief voor de viering van Bevrijdingsdag in de regio is twee jaar geleden genomen door kunstenares Joyce Bloem met 'Beeld van Oranje Linten', vorig jaar volgde 'Rood-Wit-Blauw & Wittebrood'. Joyce wordt ondersteund door Stichting BOL. Bij alle evenementen is de rivier De Waal de constante factor, als verbinding tussen de gemeenten. Dit jaar komen er weer twee extra pontverbindingen tussen Heesselt, ter hoogte van de mooie theetuin 'Riverlounge' en Rossum en tussen Hellouw en Nieuwaal.

"Op 5 mei vieren we de vrijheid", zegt voorzitter Ton Jansen van Stichting Bol. "Dat gaat niet alleen over het feit dat wij al zeventig jaar vrij zijn in ons land, maar we kijken vooral ook naar de actualiteit en naar de toekomst." Daarom ook heeft de stichting dit jaar een goed doel verbonden aan het feest; Stichting Vluchtelingenwerk. "We zoeken sponsors en de kinderteams kunnen zich ook laten sponsoren", licht Saskia Weddepohl toe. "Als we geld over hebben is dat voor kinderen van vluchtelingen."

'Tour de Waal' heet het spektakel dit jaar. De dag staat in het teken van de fiets; Fietsen voor Vrijheid. De route gaat langs onder andere Kasteel Ophemert, Fort Sint Andries, Het Stroomhuis, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden, het Veerhuis en de Dikke Toren van Varik. Onderweg kunnen de deelnemers genieten van muziek, theater, poëzie, rondleidingen, lekker eten en doe-activiteiten. Op meerdere plaatsen gaan kinderen, die getraind zijn door professionele verhalencoaches, verhalen vertellen. In Slot Loevestein wordt onder andere het verhaal over Hugo de Groot verteld, die zijn vrijheid tegemoet ging in een boekenkist. Ook op Fort Vuren zijn verhalenvertellers actief. Het Colourful City Choir uit Nijmegen treedt op drie plaatsen op en zingt het lied 'Vrede!', dat geschreven is door een Joegoslavische vluchteling.

De basisscholen in de regio zijn benaderd en op verschillende scholen zijn al wielerploegjes ontstaan van van acht tot tien kinderen. Zij fietsen een rondje van 20 kilometer, vanuit hun eigen dorp of school, onder begeleiding van twee volwassenen. De totale route is rond de honderd kilometer, opgeknipt in vijf parkoersen, zodat het voor iedereen behapbaar blijft. 'Vrije fietsers' kunnen natuurlijk ook de hele route fietsen of een gedeelte daarvan. De pontjes gaan vanaf 12:00 uur varen, om 12:30 uur geeft burgemeester Harry de Vries van Neerijnen het startschot. Inmiddels zijn in veel dorpen initiatieven op gang gekomen. "Mensen bieden bijvoorbeeld spontaan aan om de straten te versieren", geeft Saskia als voorbeeld. "Het begint steeds meer te leven, het evenement groeit stap voor stap."

Ton en Saskia hebben grote bewondering voor Joyce Bloem, de echte kartrekker van het project. "Als kunstenares heeft zij de behoefte om te scheppen", zeggen ze. "Maar om fondsen te werven heb je een stichting nodig, anders krijg je nooit subsidies los. Daarom zijn wij er gaandeweg bij betrokken geraakt. We zien dat het bevrijdingsfeest langs de Waal iets teweeg brengt, het maakt iets los bij mensen in de omgeving, er komen heel mooie dingen uit voort. We willen ook heel graag dat het verder groeit, dat de mensen het samen laten groeien, met elkaar vormgeven en zo verbindingen maken." Stichting BOL denkt dat het 5 mei feest een blijvend project van en voor de streek is geworden. "Nu vieren we het in vier gemeenten, volgend jaar misschien wel in meer gemeenten", zegt Saskia. "Het zou toch prachtig zijn als het in de toekomst een Bevrijdingsfeest voor de hele rivier de Waal kan worden."

Op de website verschijnt regelmatig het laatste nieuws over de activiteiten op 5 mei.

q www.beeldvanoranjelinten.nl

Britta Alink