Geen tijdelijke units voor statushouders

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel stapt af van het idee om snel veel tijdelijke woonunits te bouwen om statushouders te kunnen huisvesten.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de inloopavonden die vorige maand werden gehouden. "In de eerste plaats zien de omwonenden liever geen tijdelijke units in hun woonomgeving", aldus wethouder Adrie Bragt. "Daarnaast is gebleken dat de units relatief duur zijn. We moeten ze kopen, plaatsen en aansluiten. Om de kosten er uit te halen, zouden ze er minstens tien jaar moeten staan." Zaltbommel moet naar verwachting minstens zeventig statushouders huisvesten dit jaar. Dat wil de gemeente nu gaan oplossen door versneld goedkope huurwoningen te bouwen. "Die zijn dan niet alleen geschikt voor statushouders", aldus Bragt. "Je kunt je voorstellen dat we ergens een rijtje van vijf woningen bouwen, twee voor statushouders en drie voor inwoners van de gemeente zelf. Dan wordt het een mooie mix voor iedereen."

De eerder genoemde locaties in de gemeente blijven niet allemaal overeind. Zo blijkt het perceel aan de Hambloksestraat in Aalst bij nadere toetsing niet geschikt. Belangrijkste reden is de mogelijke vervuiling door puin in de bodem. Een alternatief in Aalst zou kunnen zijn De Ham III, de voormalige gereformeerde kerk aan de Maasdijk, Loonbedrijf Sterk en Dominees Bogerd. Ook de Spellewaardsestraat in Zaltbommel is bij nader inzien minder geschikt. Als alternatief noemt het college nu twee locaties in de Waluwe. In eerste instantie de Waluwe II en later ook de Waluwe III (oude voetbalvelden). In Zuilichem wordt in eerste gedacht aan de locatie aan de Maas-Waalweg en eventueel in Dijkzicht-Zuid.

De politiek bespreekt de locaties op donderdag 7 april tijdens de carrouselvergadering in het oude stadhuis op de Markt. Dan kunnen ook insprekers nog hun zegje doen. Als alles volgens planning verloopt, komt het onderwerp op 21 april op de agenda van de gemeenteraad.

Britta Alink