Eerste stap intensivering kassen bij Zuilichem

zuilichem • Een tuinder heeft interesse om zich te vestigen aan de Uilkerweg in Zuilichem. Dit is één van de zeven intensiveringsgebieden waar de glastuinbouw kan floreren zonder inwoners of de natuur in de weg te zitten.

De herstructurering van de tuinbouw is grotendeels een provinciale aangelegenheid. Het plan van de tuinder in Zuilichem is dan ook door de provincie in een wijzigingsplan gegoten. Dat ligt vanaf 24 maart zes weken ter inzage. Nog afgezien van eventuele bezwaren kan het plan pas doorgaan als het complete inpassingsplan (PIP) voor de herstructurering definitief is. Er lopen nog beroepen tegen het PIP bij de Raad van State, zowel van tuinders die vinden dat de constructie via provinciale wijzigingsplannen hen te weinig mogelijkheden geeft als van inwoners die vinden dat er niet genoeg gedaan wordt aan veilige verkeersafwikkeling en landschappelijke inpassing.

Aan de Uilkerweg ten oosten van Zuilichem wil de betrokken tuinder een nieuw kassencomplex bouwen. Daarmee komt ook ruimte voor de andere doelen uit het PIP: de waterberging aan de noord- en oostzijde van het intensiveringsgebied goed in het landschap integreren, een groene buffer maken tussen de woonwijk Dijkzicht-Zuid en het kassengebied en een alternatieve ontsluiting van het bedrijf Steenovensland, waardoor de Waaldijk wordt ontlast van vrachtverkeer.

Dit is het eerste wijzigingsplan binnen het PIP. Voor zes van de zeven intensiveringsgebieden loopt op dit moment een gebiedsproces om zoveel mogelijk concrete initiatieven van tuinders een plek te geven.