• De vrouwen waren nieuwsgierig naar elkaars leven.
• De vrouwen waren nieuwsgierig naar elkaars leven. Foto: Joke Verkuijlen

'Het is goed om elkaar te kennen'

zaltbommel • Zo'n 75 vrouwen uit allerlei culturen maakten zaterdag kennis met elkaar in zalencentrum Het Anker. Het was een vervolg op de Burendag van september vorig jaar.

Op Burendag organiseerden PKN-kerk Het Anker en moskee Ennasser een barbecue. Tot verbazing van de aanwezige vrouwen waren daar geen islamitische vrouwen bij. Nella Breekveldt van Het Anker nam het initiatief voor een tweede ontmoeting en kon op veel enthousiasme rekenen bij de moskee en bij stichting Kompas.
Hoewel de moskee en de kerk direct naast elkaar staan aan de Vergtweg, waren veel vrouwen nog nooit bij 'de buren' geweest. Er was dan ook veel belangstelling voor de rondleidingen door de twee gebedshuizen. Daarna spraken de aanwezigen in groepjes over hun geloof en wat hen verder bezighoudt. Dat varieerde van de inrichting van hun keuken tot zorgen over discriminatie. "De verharding van de maatschappij vind ik echt merkbaar. Je krijgt zomaar een discriminerende opmerking naar je hoofd", vertelde één van de moslimvrouwen.
De deelneemsters hadden ook veel vragen aan elkaar. "Waarom vind jij het vervelend als ik op zondag met een trilplaat in mijn tuin aan de slag ga?" "Voel jij je niet onderdrukt door je man als je niet naar een gemengde bijeenkomst mag?" Alles werd besproken met wederzijds respect, maar de vrouwen namen geen blad voor de mond. "Ik vind het belangrijk om iedereen gedag te zeggen op straat, maar Marokkaanse vrouwen zijn soms onderling zo druk in gesprek dat ze me niet eens opmerken."
Iedereen was het erover eens dat de ontmoeting hielp om elkaar te leren kennen. Op naar Burendag 2016.