ZVV tegen windmolens, maar voor Duurzaamheidsnota

Voorlopig 'ja' tegen windmolens

zaltbommel • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond 'ja' gezegd tegen de mogelijke komst van windmolens.

Het plan voor de windturbines staat in de Duurzaamheidsnota. Daarmee hoopt de gemeente de ambitie te halen om 16% duurzame energie op te wekken. Dat zou alleen maar mogelijk zijn door het plaatsen van windturbines. In de nota staat de locatie tussen de A2 en de spoorlijn met name genoemd. "Wij zijn niet tegen windmolens", zei fractievoorzitter Geert Bok van de SGP. "Maar wel tegen windmolens op die locatie."

Hij vroeg om de locatie te schrappen en om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheid om windturbines te plaatsen in Munnikenland of op bedrijventerrein De Wildeman. De raad steunde zijn plan om onderzoek te doen naar alternatieve locaties, maar het schrappen van de locatie A2 was een stap te ver.

ZVV

ZVV stemde tot ieders verrassing uiteindelijk in met de Duurzaamheidsnota, terwijl die fractie tegen de komst van windmolens leek te zijn. "Wij zijn niet voor windmolens", sprak ZVV-raadslid Bart Schreuders aan het begin van de vergadering. "Ze leveren veel overlast voor mensen en verstoren flora en fauna. De gemeente zou eens goed naar de Waal moeten kijken, dat is een bron van energie." Volgens fractievoorzitter Kees Metz stemde zijn fractie uiteindelijk voor de Duurzaamheidsnota, omdat daarmee nog geen definitief 'ja' tegen de windmolens langs de A2 wordt gezegd. "Als de bestemmingsplanprocedure gestart wordt, kunnen we altijd nog tegen stemmen." Alleen ZVV-raadslid Gerrit Robbemondt steunde het amendement van de SGP om niet akkoord te gaan met de locatie langs de A2.

'Onvoorstelbaar'

Het stemgedrag van ZVV zorgde voor de nodige verwarring en verontwaardiging bij de overige gemeenteraadsleden. Ook op Twitter lieten zij na afloop van zich horen. "Een geweldige draai gemaakt door ZVV. Onvoorstelbaar! Tegen windmolens en toch voor onderzoek naar A2-locatie", twitterde Hans Waaijenberg van de SGP. Frits van der Schans noemde het een ''bizarre vertoning': @raadzaltbommel. Maandenlang zegt fractie #ZVV TEGEN windturbines langs A2 te zijn. Ook vanavond! En bij stemming: 'VOOR'." Thom Ummels van D66 sprak van een 'ontluisterend debat'.

Uiteindelijk stemde alleen de SGP tegen de Duurzaamheidsnota. Frits van der Schans stemde vóór, met de aantekening dat hij tégen windturbines op de bewuste locatie is.

Kleine windmolens

Tijdens de vergadering werd ook nog een motie aangenomen waarin het college de opdracht krijgt te kijken naar de mogelijkheid om met 'kleine windmolens' van rond de twintig meter hoog energie op te wekken.

Britta Alink