• Vlnr. Marjolein Ruissen, Sabrina en Simone van Rhijn en Petra van der Knaap.
• Vlnr. Marjolein Ruissen, Sabrina en Simone van Rhijn en Petra van der Knaap. Foto: Lya Cattel

Van Paaseieren zoeken tot Halloween en de Wandel-3-Daagse

'Jong Heerewaarden' viert jubileum

HEEREWAARDEN • Vereniging 'Jong Heerewaarden' vierde vorige week het tienjarig bestaan met een gezellige receptie, de onthulling van een nieuw logo én de bekendmaking van de nieuwe hoofdsponsor.

Sabrina en Simone van Rhijn zijn geboren en getogen in het kleine dorp aan de Maas. In het dorp woont best veel jeugd, maar toen ze zelf 19 en 16 jaar oud waren, was er niet veel voor ze te doen. Ze besloten toen samen met nog een paar jongeren zelf maar activiteiten te gaan organiseren. "De jeugd vanaf een jaar of twaalf kon nog nergens naar toe", vertelt Simone. "Wij kwamen toen met het idee om een jeugdhonk te openen in het dorpshuis en om zaalvoetbalavonden te gaan organiseren."

'De Vluchtheuvel'

De moeder van de twee ondernemende zussen en een paar andere ouders ondersteunden de jongeren. Ook het toenmalige gemeenteraadslid en inwoner van Heerewaarden Cees Sips (tegenwoordig Monica Sips) zette zich in voor het initiatief. En zo kon de jeugd van Heerewaarden lekker chillen in 'De Vluchtheuvel' in het dorpshuis, waar tegenwoordig de bibliotheek is gevestigd, regelmatig zaalvoetballen en meedoen aan darttoernooitjes.

Knutselclub

Simone startte later ook een knutselclub voor kinderen tot twaalf jaar, zodat er ook voor de kleintjes iets te doen was. "Dat was ook een groot succes", vertellen de zussen. "We hadden op het laatst twee meisjesgroepen en een jongensgroep." Helaas moest Simone stoppen met de knutselclub vanwege haar studie en werk en er was geen opvolger. Op dit moment zijn er wel mensen die er over denken om de knutselclub weer nieuw leven in te blazen.

Sabrina woont inmiddels al weer een tijdje in Dreumel en werkt in Zaltbommel als financieel medewerkster. Simone is logopediste en woont in Beneden- Leeuwen. Toch is het tweetal niet van plan te stoppen met Jong Heerewaarden.

Halloween

Het Paaseieren op de zaterdag voor Pasen trekt elk jaar zo'n tachtig deelnemers, de Wandel-3-Daagse in september tussen de honderd en honderdvijftig en het Halloweenfeest eind oktober rond de negentig. "We zijn echt een begrip in het dorp", vertellen de twee. Ze krijgen inmiddels ondersteuning van Petra van der Knaap en Marjolein van Ruissen. En bij elke activiteit staan tientallen vrijwilligers klaar om het geheel in goede banen te leiden.

Ook ondernemend Heerewaarden werkt altijd enthousiast mee om van de evenementen een succes te maken. "Het dorpshuis, de cafetaria, het bezoekerscentrum, ze denken altijd met ons mee, super leuk", vertellen de zussen. Ook aan sponsoren heeft 'Jong Heerewaarden' geen gebrek. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan heeft Schildersbedrijf Cleton zich gemeld als hoofdsponsor en mooie nieuwe t-shirts geschonken met daarop het nieuwe logo van de vereniging. Verder geven andere ondernemers regelmatig een bijdrage voor activiteiten. "Zoals de cafetaria, waar alle deelnemers aan de Wandel-3-Daagse een gratis ijsje mogen halen en de voormalige kantinebeheerders van SV Heerewaarden." Ook gemeente Maasdriel is positief over de activiteiten, die de leefbaarheid van het dorp zeker vergroten. 'Jong Heerewaarden' ontvangt jaarlijks een subsidie, zodat de deelnemers meestal gratis mee kunnen doen.

Dit jaar gaat de vereniging ook zelf aan de slag om geld te verdienen voor activiteiten. Ze gaan op 2 april 'Strand Jutten' aan de Maas-Kant. Samen met vijftien volwassenen gaan ze over vier kilometer zwerfvuil opruimen. Dit project van de gemeente levert verenigingen geld op voor de clubkas.

Meer informatie over de vereniging Jong Heerewaarden is verkrijgbaar via: 06-34048286 en staat op:

q www.facebook.com/jongheerewaarden

Britta Alink