Adresgegevens online

zaltbommel • De adresgegevens van honderden kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer in Zaltbommel hebben vorige week een tijdje online gestaan.

Het ging volgens wethouder Simon Buwalda om oude adresgegevens en zeker niet om persoonlijke gegevens. Volgens hem zijn adresgegevens nodig voor het maken van een offerte, omdat de vervoerder moet weten hoeveel kilometer hij moet rijden. "Dat zulke gegevens online staan moeten we niet meer hebben natuurlijk", zegt hij. "We willen juist heel zorgvuldig zijn bij het leerlingenvervoer. Het gaat om kwetsbare ouder en om kwetsbare leerlingen." Buwalda wil samen met gemeente Maasdriel uitzoeken wat er precies gebeurd is.

De zaak werd bekend toen enkele ouders van wie de kinderen gebruik maken van het leerlingenvervoer een brief ontvingen van een potentiële aanbieder van vervoer, Jan Fuik. Hij schreef de ouders: "Ik heb uw adres uit een bestand dat de gemeente op internet heeft gezet bij de laatste aanbesteding." Fuik heeft in Tiel het initiatief genomen om het leerlingenvervoer samen met ouders zelf te regelen. "Ik ben voor de ouders de centrale coördinator en regel alles." Dat wil hij nu ook in Zaltbommel gaan doen.

Fuik zegt met zijn initiatief ervoor te willen zorgen dat 'alle kinderen hun vertrouwde vervoerder kunnen behouden'. "Als ouders heb u eigenlijk nog maar één kans om het vervoer te houden zoals het is en potentiële problemen te voorkomen", schrijft hij in zijn brief. "Het enige wat u hoeft te doen is de gemeente een email te sturen om duidelijk te maken dat u wilt meedoen aan een gezamenlijk initiatief."

Deze zomer lopen de afspraken met leerlingenvervoerders in de regio Rivierenland af. In een interview met Taxipro geeft Fuik aan dat hij bij de gemeenten een voorstel heeft gedaan om namens de ouders het vervoer te gaan regelen tegen hetzelfde tarief als nu.