Zagron kan Quik en Grutakker toekomst bieden

hedel • Verhuizing van het bedrijf Zagron vanaf de Akkerseweg in Hedel lijkt de sleutel waarmee heel wat problemen kunnen worden opgelost.

Naast Zagron aan de Akkerseweg is het aardappelbedrijf Quik gevestigd. Dat wil uitbreiden, maar die wens botst met de Grutakker, de woonwijk in aanbouw schuin aan de overkant van de Akkerseweg.

En ook zonder de uitbreiding zijn er al klachten vanuit het dorp over het vele vrachtverkeer van de aardappelgroothandel in de Korenstraat, waar Quik een weegbrug in gebruik heeft.

Politiek Maasdriel en ook de Raad van State heeft zich al meerdere keren het hoofd gebroken over de kwestie. In september gaf de gemeenteraad het college opdracht om te bestuderen of Quik kan verhuizen naar een locatie met minder huizen in de buurt.

Toen het college het gesprek met de aardappelgroothandel aan ging, kwam een andere optie in beeld. Zagron, de zand- en grondhandel van de familie Hofmans, zou verplaatst kunnen worden naar de Walderweg in Ammerzoden. Quik breidt dan uit naar het terrein van Zagron, waar ook al een weegbrug is.

Aan de Walderweg, net voor Kerkwijk, staan de loodsen die vroeger gebruikt werden door de Bommelerwaardse telerscoöperatie. De gebouwen staan te koop omdat de tijden van de coöperaties tot het verleden behoren. Quik verkoopt er nu pootaardappelen.

"Deze oplossing biedt zowel Zagron als Quik toekomstperspectief. De vrachtwagens van Quik hoeven niet meer door het centrum van Hedel vanwege de weegbrug maar kunnen via de Baronieweg het dorp uit. En hiermee komt er waarschijnlijk ook ruimte om het laatste stukje van de wijk Grutakker, het dichtst bij Quik, af te bouwen", zegt wethouder Gerard van den Anker.

Hij hoopt dat de gemeenteraad net zo enthousiast is. Het onderwerp wordt op 30 maart besproken in de commissie Ruimte en op 14 april door de gemeenteraad. Als dat positief uitpakt, moeten beide bedrijven nog allerlei maatregelen treffen voordat de verschuivingen kunnen plaatsvinden.

Janneke Boogaard