• Wim Akkermans liet de kinderen vele oude foto's zien.
• Wim Akkermans liet de kinderen vele oude foto's zien. Foto: Wilma d'Hollosy

Schoolkinderen reizen door de tijd

Varik • De leerlingen van de Burg. Westerbeek van Eertenschool hebben vorige week een reis in de tijd gemaakt met de fotoverzameling van Wim Akkermans (67) over de geschiedenis van de dorpen Varik en Heesselt.

De basisschool in Varik startte afgelopen donderdag het project Reizen in de Tijd. De lessen voor dit project worden aangeboden via de website www.reizenindetijd.nl van Stichting Fluvium en onderwijsgroep Spoenk.

Wim Akkermans bezit een grote verzameling foto's over Varik en Heesselt. "Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis van onze dorpen en het leven op het platteland bewaard blijft", zo vertelt Wim. "En hoe mooi is het dan, om dit stukje erfgoed te kunnen delen met de schoolkinderen van Varik en Heesselt. Mijn kinderen hebben hier alle drie op school gezeten en sinds kort zit mijn kleinzoontje Wietze (4) ook op deze school, dat maakt het extra leuk om hier terug te zijn".

"De interesse om foto's over onze dorpen te gaan verzamelen is ontstaan, toen mijn broer Joop vroeger een paar prentbriefkaarten meebracht van een beurs. Ik zal een jaar of 14 geweest zijn. In Varik waren in die tijd wat kleine winkeltjes die prentbriefkaarten verkochten. Vanaf dat moment ben ik ze gaan sparen", aldus Wim. Wim heeft zijn verzameling in de boekjes 'Varik en Heesselt in oude ansichten' laten uitgeven bijEuropese Bibliotheek, Zaltbommel.

Alle kinderen, groot en klein, hebben enorm genoten van de foto's en verhalen van Wim.

Zeker toen er ook nog attributen tevoorschijn kwamen die in de boomgaarden gebruikt werden. Zij zullen dan ook niet snel meer het geluid van de ratel en de toeter vergeten.