Burgers aan het woord over fusie Neerijnen

neerijnen • Neerijnen organiseert een burgertop waarop de uitgangspunten geformuleerd worden die voor de gemeente belangrijk zijn bij een fusie met Geldermalsen en Lingewaal.

De burgertop wordt gehouden op een zaterdag in juni. Het resultaat wordt opgetekend in een uitgangspuntennotitie die mogelijk gebruikt wordt als startdocument voor de nieuw te vormen GNL-gemeente. De burgertop volgt op drie burgeravonden die de komende maanden op de rol staan.

Tijdens deze burgeravonden staan zogeheten werkateliers op het programma waar burgers, vertegenwoordigers van verenigingen, ondernemers, instellingen, politieke partijen, collegeleden en ambtenaren gezamenlijk onderwerpen en thema's inventariseren die waardevol zijn voor Neerijnen.

Daar wordt ook bekeken of alle informatie die is opgehaald tijdens eerdere burgeravonden nog relevant en actueel is. Inwoners worden tijdens de burgeravonden bovendien geïnformeerd over de geïntensiveerde samenwerking en de voorgenomen fusie.

250 Neerijnenaren krijgen van burgemeester Harry de Vries de komende tijd een schriftelijke uitnodiging om tijdens de burgeravonden hun inbreng te geven. Daarnaast worden deze personen vlak voor deze avonden door de gemeente gebeld, dit om aan te sturen op een opkomst van zeker vijftien tot twintig procent.

Tien vertegenwoordigers van bedrijven of organisaties, tien door politieke partijen aangedragen personen en tien door het college uitgenodigde gasten krijgen een wild card.

"Steeds meer mensen willen en kunnen zelf hun zaken regelen, ook in de eigen leefomgeving", staat in het raadsvoorstel als argument voor de burgertop. Voor de organisatie van de burgeravonden en -top is 20.000 euro nodig. Donderdag vergadert de gemeenteraad over het voorstel.

André van der Vlerk