Gemeente peilt mening over komst grote Lidl

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel heeft een enquête online gezet over de komst van een grote Lidl op het terrein van de Watertoren. Het onderwerp maakt de tongen los op social media.

In september werd bekend dat vastgoedontwikkelaar Ten Brinke Projecten een plan heeft ontwikkeld voor het toekomstige gebruik van de Watertorenlocatie, het gebied tussen de Steenweg, de Van Heemstraweg en de omleiding van de N322. Lidl zou er de grootste vestiging van het land willen bouwen en er zijn plannen voor een tankstation en een fastfoodrestaurant. Politiek Zaltbommel reageerde in oktober afwachtend op de plannen en riep wethouder Han Looijen op eerst nader onderzoek te doen naar de mogelijke effecten van een grote Lidl supermarkt voor met name de ondernemers in de binnenstad. De leden van Ondernemers Vereniging Zaltbommel zijn niet zozeer tegen de komst van een Lidl, maar zien de locatie bij de Witte Watertoren niet zitten. Zij zien liever een echte trekker in de binnenstad, bijvoorbeeld op de plek van het leegstaande Rabobank kantoor aan het begin van de Boschstraat. De projectontwikkelaar denkt juist dat een Lidl bij de Witte Watertoren geen bedreiging is, maar juist de binnenstad kan versterken.

'Idioot plan'

De gemeente peilt nu de mening van de inwoners. Zij kunnen aangeven waar ze hun dagelijkse boodschappen meestal doen en wat ze vinden van de plannen voor de grote Lidl, het tankstation en het fastfoodrestaurant. Op de website en de Facebookpagina van Het Kontakt stroomden de reacties vorige week binnen. 'Laat maar komen!", schreven de meeste mensen enthousiast. "Prachtige winkel en brengt weer werkgelegenheid met zich mee." Een enkeling noemde het een 'idoot plan' of een 'doodsteek voor de binnenstad'. Anderen vrezen dat de megagrote Lidl een aanslag wordt op de al bestaande supermarkten zoals de Jumbo en de Albert Heijn. En sommigen zijn ook bang dat de nieuwe winkel gaat zorgen voor meer verkeersoverlast.

De enquête over de Lidl bestaat uit dertien vragen. Hiermee kunnen de ondervraagden aangeven waar ze hun dagelijkse boodschappen doen, waar ze hun supermarkt op selecteren en wat ze vinden van de mogelijke komst van een Lidl naar Zaltbommel.

Britta Alink