Meer losloopgebieden in Zaltbommel

zaltbommel • Maar liefst zeven hondenbezitters en één niet-hondenbezitter spraken donderdagavond tijdens de carrouselvergadering in over de losloopgebieden in de kern Zaltbommel.

Het college wil een duidelijk hondenbeleid om met name het hondenpoepprobleem terug te dringen. In de APV (algemene plaatselijke verordening) staat al jaren dat honden binnen de bebouwde kom aangelijnd moeten zijn en dat eigenaren de poep van hun viervoeter moeten opruimen. Het college heeft de bevoegdheid om een aantal plaatsen in de gemeente aan te wijzen waar de dieren wél los mogen lopen en waar eigenaren de uitwerpselen niet hoeven opruimen.

Tijningenplas

Tot nu toe waren het gebied rond de Tijningenplas en de stadswallen populaire losloopgebieden. In het nieuwe beleid zijn die twee gebieden geschrapt en dat roept veel emotie op. "Niet iedereen heeft een auto om met zijn hond verder weg te gaan wandelen", was een veelgehoord argument. "Honden moeten kunnen rennen, hun energie kwijt kunnen, anders gaan ze vervelend gedrag vertonen", benadrukten de hondenbazen.

De insprekers en velen op de publieke tribune ruimen, naar eigen zeggen, altijd de uitwerpselen van hun hond op binnen de bebouwde kom. "Sommige mensen hebben helaas schijt aan de regeltjes", aldus Gilco Grandia van de ChristenUnie, die zelf ook een hond heeft. "Er zijn er altijd een paar die het verpesten voor de rest. Misschien moeten we de boa's laten controleren of die eigenaren wel opruimzakjes bij zich hebben en daar op gaan handhaven."

Ook gemeenteraadslid Gerrine Fernhout heeft een hond. "Is het inperken van de losloopgebieden een oplossing voor het hondenpoepprobleem", vroeg zij zich af. "Want ook aangelijnde honden moeten poepen?" Fernhout pleitte voor een creatieve aanpak door het college. "Je kunt bij de Tijningenplas bijvoorbeeld verplichten de hond aan te lijnen tussen juni en september, maar buiten die periode niet. Of op de stadswallen van de Steenweg tot de Bossche Poort aangelijnd, maar vanaf de Bossche Poort tot de Oenselsestraat niet."

'Niet in het stadspark'

Janny Lagendijk sprak in als niet-hondenbezitter. Zij is bang voor honden, want een keer akelig gebeten door een klein keffend loslopend hondje. En met haar dochter, die in een rolstoel zit, kan ze het park al jaren niet meer in vanwege opdringerige loslopende honden. "Ik ben groot voorstander van goede losloopgebieden voor honden, maar alstublieft niet in ons prachtige stadspark waar iedereen zo'n mooi rondje kan wandelen."

Wethouder Kees Zondag (die de honneurs waarnam voor de door griep gevelde wethouder Adrie Bragt) had begrip voor de zorgen van de hondenbezitters. "Wij hebben onze keuze gemaakt op basis van klachten over hondenpoep en loslopende honden en we hebben gesproken met de dorps- en wijkplatforms", zei hij. "Maar we kunnen onze keuzes best nog eens onder het vergrootglas leggen." Volgens Zondag is er veel draagvlak voor een nieuw hondenpoepbeleid. "De echte oplossing zit hem in het fatsoen van de hondenbezitters om de poep op te ruimen", benadrukte hij.

Zondag beloofde het onderwerp opnieuw in het college te bespreken en ook met hondeneigenaren in gesprek te gaan over de losloopgebieden. "We moeten er samen uit kunnen komen."

Britta Alink