• Aukje Verstegen is in dienst van MEE Gelderse Poort.
• Aukje Verstegen is in dienst van MEE Gelderse Poort. Foto: Wendelmoet van der Gugten

Onafhankelijk ondersteuner Wmo

zaltbommel • Sinds begin januari is Aukje Verstegen onafhankelijk cliëntondersteuner Wmo in de gemeente Zaltbommel. Zij helpt inwoners bij vragen en klachten op het gebied van zorg en welzijn.

Voor de meeste vragen kunnen inwoners terecht bij het Wmo-loket van de gemeente, de Buurtteams, Buurzorg Jong of hun eigen zorgverlener. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze er samen niet uitkomen of wie liever onafhankelijk advies krijgt, kan aankloppen bij Aukje. Zij is in dienst van MEE Gelderse Poort. "Hierdoor ben ik onafhankelijk van zorgaanbieders en gemeenten", vertelt ze. "Het is te vergelijken met een gemeentelijke ombudsman. Dat is belangrijk, want inwoners krijgen te maken met ieder een eigen belang. Ik werk alleen in het belang van de cliënt." Als onafhankelijk cliëntondersteuner is Aukje aangesloten bij de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een beperking (BCMB). Zij gaat dan ook altijd vertrouwelijk om met de informatie.

Aukje biedt cliënten informatie, advies en ondersteuning. Ze denk mee over passende oplossingen. Ook kan zij bijvoorbeeld bemiddelen in het contact tussen de cliënt en andere partijen. "Je kunt daarbij denken aan vragen en klachten over de manier waarop de zorg geleverd wordt, besluiten van de gemeente (Wmo), de manier waarop de cliënt bejegend wordt, hulp bij het opstellen van een brief of weten wat je rechten zijn. Hiermee kunnen we klachten en juridische procedures vaak voorkomen. Het belang van de cliënt staat voorop.

Inwoners van de gemeente Zaltbommel die ergens tegenaan lopen of gewoon informatie en advies willen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon kunnen met Aukje in contact komen via: a.verstegen@meegeldersepoort.nl of 06-10010335.