KPN-mast op sportpark gloort voor Ophemert

ophemert • KPN overweegt om een GSM-mast te plaatsen in Ophemert. Dat blijkt uit overleg dat begin dit jaar heeft plaatsgevonden tussen branchevereniging van telecomproviders Monet en gemeente Neerijnen.

De ontwikkeling is goed nieuws voor inwoners van Ophemert en omgeving die al jarenlang klagen over het slechte mobiele bereik in het dorp. De mast zou een plek krijgen op het sportpark. Gemeente Neerijnen heeft hiervoor al een vergunning afgegeven, maar providers vonden de investering tot nu toe niet rendabel genoeg. KPN zou door het intensievere gebruik van het netwerk nu toch oren hebben naar een nieuwe mast.

Vodafone ziet af van deelname, maar mogelijk stappen Tele2 en T-Mobile wel in. T-Mobile wil eerst bezien of verbeteringen aan de masten in Heerewaarden en Dreumel een gunstig effect hebben op de bereikbaarheid in Ophemert. Deze werkzaamheden vinden vermoedelijk nog voor de zomer plaats. Volgens Wouter ter Meulen, ICT-expert uit Ophemert, zijn hiervan nauwelijks positieve veranderingen te verwachten. "De hoge winterdijk speelt mogelijk parten in grote delen van ons dorp. Bovendien staan deze masten 3,5 en vier kilometer van Ophemert verwijderd, op een relatief lage hoogte van circa 25 meter."

T-Mobile heeft vorig jaar acht masten langs de Neerijnense gemeentegrenzen gemoderniseerd. Hierdoor is de bereikbaarheid binnen Neerijnen volgens Monet verbeterd. De gemeente en Monet voeren jaarlijks in januari overleg met elkaar. In de laatste bijeenkomst is geopperd om de gemeenteraad binnenkort over de laatste ontwikkelingen te informeren.

De Neerijnense wethouder Teus Kool was de laatste jaren juist diep teleurgesteld in de telecomproviders bij wie hij telkens bot ving. In de hoop op een ommezwaai riep hij Neerijnenaren op om zoveel mogelijk hun beklag te doen over het haperende mobiele bereik. In het overleg met Monet wees Kool naar buurgemeente Lingewaal die wel 'alles voor elkaar zou hebben' met de mobiele providers.

André van der Vlerk