Kans op rijksgeld voor De Zandmeren

maasdriel • Maasdriel en Den Bosch hebben grote plannen om beide oevers van de Maas een oppepper te geven.

Er zijn bij de Bedijkte Maas maatregelen nodig ter bescherming tegen hoogwater. Daarvoor is nog honderd miljoen euro rijksgeld beschikbaar. Dat geld wil het Rijk het liefst uitgeven aan koploperprojecten: ideeën waarbij rivierverruiming of dijkversterking gekoppeld wordt aan een economische impuls voor een regio. Daardoor wordt financiering ook makkelijker, omdat er dan vaak verschillende subsidiepotjes beschikbaar zijn. Voorwaarde is dat een project voor 2030 uitgevoerd kan zijn.

Er zijn zes plannen rond de Maas in de race om koploperproject te worden. Eén daarvan is het Maasoeverpark. Maasdriel hoopt daarin de al lang gewenste realisatie van het recreatiegebied van De Zandmeren te Kerkdriel mee te nemen. Het project biedt ook een kans om de jachthaven en zwemplas De Soepkom in Hedel aan te pakken.

Ook het beter verbinden van beide zijden van de rivier is één van de ambities. Mogelijk kan de verbreding van de A2 bij de oversteek van de Maas worden gekoppeld aan het hoogwaterbeschermingsprogramma.

Aan de Bossche kant ligt de nadruk op natuur en cultuur, zoals opname van fort Crevecoeur in een routenetwerk. Ook Fort Sint Andries bij Heerewaarden zou van zo'n recreatieve opwaardering kunnen profiteren.

Het Maasdrielse college heeft er vorige week mee ingestemd te onderzoeken of het Maasoeverpark potentieel koploperproject kan zijn en dus kan worden ingediend voor de rijkssubsidie. In de loop van maart worden de gemeenteraden van 's-Hertogenbosch en Maasdriel in een gezamenlijke bijeenkomst bijgepraat.

Als het project wordt voorgesteld, horen de gemeenten eind 2016 of de minister van Infrastuctuur en Milieu het Maasoeverpark tot koploperproject bombardeert en beloont met rijksgeld. Daarna zou de verdere uitwerking kunnen starten. De gemeente Maasdriel ziet daarbij nadrukkelijk een rol voor het bedrijfsleven.

Janneke Boogaard