• Nivo Sparta half februari in actie tegen Almkerk.
• Nivo Sparta half februari in actie tegen Almkerk. archieffoto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

'Importspelers' moeten meerwaarde bieden

Eigen jeugd blijft heilig bij Nivo Sparta

zaltbommel • De tweedeklasser uit Zaltbommel was in de voorbije weken de actiefste club op de transfermarkt. Voor de jaarwisseling maakten verdediger Marvin Westerduin en spits Willem Looijen hun komst naar Zaltbommel bekend. Beiden stappen over van topklasser SteDoCo. Van OJC Rosmalen, ook een topklasser, komt de in Zaltbommel woonachtige Erik van Beekveld. Eind februari strikte Nivo nóg twee spelers. Na een uitstapje van één seizoen bij Haaften keert de rappe vleugelaanvaller Johnnie Noorthoek terug bij de club waar hij vier seizoenen als een wervelstorm huishield op de linkerflank. Opvallendste aankoop is Maikel van Opijnen die overkomt van de grote rivaal Roda Boys.

"De komst van Maikel ligt in Aalst heel gevoelig, maar wij hebben niks achter de rug om van Roda Boys gedaan", vertelt bestuurslid technische zaken bij Nivo Sparta Ad Verwijs. "Een jaar of drie geleden hebben we al eens bij Maikel geïnformeerd of hij een overstap zag zitten, maar hij koos er toen voor om bij Roda Boys te blijven spelen. Maikel heeft ons nu zelf benaderd. Het leuke is dat hij in Bruchem op een steenworp afstand woont van onze nieuwe accommodatie bij de watertoren."
Op de website Regio-voetbal.nl waren de afgelopen tijd de nodige kritische geluiden te horen over het 'aankoopbeleid'. De komst van spelers van buitenaf zoals Looijen en Westerduin zou een bedreiging vormen voor de veelgeprezen eigen jeugd zoals Fabrice de Jonge, Gianni Romano, Tim de Laat, Jordi Ruijsch, Dennis van Riel en Bart Geurts. Het bestuur wordt in dat verband herinnerd aan uitspraken van trainer Theo van Geffen dat maximaal 25 procent van de selectie zou mogen bestaan uit niet-Zaltbommelnaren.
Verwijs: "De discussie gaat bijvoorbeeld over de vraag of Van Beekveld, die in Zaltbommel is komen wonen, tot de echte Zaltbommelnaren kan worden gerekend. Terwijl hij in de stad woont, zijn zwager in het derde speelt, zijn schoonvader supporter van het eerste is en zijn vriendin hier om de hoek een beautysalon runt. De verhouding 75 procent Zaltbommels en maximaal 25 procent van buitenaf is niet een uitspraak die het bestuur heeft gedaan. Wij vinden dat in het eerste zoveel mogelijk eigen jeugd moet spelen. In elke linie willen we echter wel een sterkhouder hebben. Als we deze niet in eigen huis hebben, halen we die van buiten."
Achter de komst van de nieuwe spelers zit een logische gedachte. De bonkige verdediger Westerduin is gehaald als vervanger van Dave Brothwell die een kruisbandoperatie heeft ondergaan en langdurig uitgeschakeld is. Van Opijnen moet het middenveld body geven nu Wesley Paymans kampt met blessures aan onder andere zijn hamstring. Routinier Looijen moet eindelijk voor goals gaan zorgen bij Nivo. "Hier hebben we bewust een spits gehaald die drie niveaus hoger heeft gespeeld. Met de snelle flankspelers Jordi de Wit en Johnnie Noorthoek zijn we ervan overtuigd dat er weer gescoord gaat worden in Zaltbommel (Nivo scoorde dit seizoen in competitieverband slechts achttien keer, red.). Bovendien krijgt Looijen een belangrijke taak om jonge spitsen te begeleiden."
Volgend seizoen moet Nivo Sparta promoveren. "Voor minder doen we het niet", aldus Verwijs. Voor deze ambitie heeft hij een succesvol blauwdruk in handen: de promotie naar de eerste klasse in 2005, meteen erna gevolgd door promotie naar de hoofdklasse. "Bert Ruijsch deed toen hetzelfde. Ook hij versterkte elke linie met spelers van buitenaf, dat waren toen Roberto Verhagen, Patrick Peelen en Theo van Geffen. Daaromheen hadden we een team met Zaltbommelse jongens. Doel is en blijft om onze eigen jeugd in het eerste elftal te krijgen en houden. Verhalen dat spelers van buitenaf onze jongens verdringen, slaan nergens op en maken onze jongens alleen maar onrustig."
Overigens gaat Bas van der Steur Nivo Sparta verlaten. Mogelijk wordt al deze week bekend waar de aanvaller volgend seizoen speelt. Twee A-spelers, rechtsback Luc de Nijs en middenvelder Yri Schalkx, krijgen volgend seizoen speelminuten in het eerste.