• Tientallen mensen, vooral ouderen, kwamen zaterdag soep eten in Pand 9.
• Tientallen mensen, vooral ouderen, kwamen zaterdag soep eten in Pand 9. Foto: Janneke Boogaard

'Volgende keer neem ik een paar buren mee'

Ontmoetingen tegen eenzaamheid

zaltbommel • Een kop soep voor een euro, met een gratis praatje erbij. Daarmee hoopt het Zaltbommelse Buurtteam inwoners bij elkaar te betrekken, zodat ze niet thuis wegkwijnen. Zaterdag was de tweede editie, in het laatste weekend van de maand, net als in januari. De eerste keer kwamen zeventig tot tachtig mensen op het initiatief in Pand 9 af. Dat was boven de verwachting van de organisatie.

Ook dit keer zit de loop er goed in. Esther Hozeman heet iedereen welkom bij de ingang. Ook mensen die op weg zijn naar de speelgoeduitleen of de kringloop worden hartelijk uitgenodigd om soep te eten aan één van de ronde tafels.

"Ik heb het idee opgedaan bij de kringloop in Tiel", vertelt Esther, initiatiefnemer van het soepproject en werkzaam bij Buurtzorg. "Ik werd daar een keer uitgenodigd om soep mee te eten. Dat was hartstikke leuk en ik dacht meteen: dat zouden we in Zaltbommel ook moeten doen."

Kringloop De Spullewaard omarmde het idee, net als andere gebruikers van Pand 9. Het bleek uiteindelijk het meest praktisch om de eetruimte in te richten in de centrale hal.

Twee vrijwilligers hebben kippen- en broccolisoep gekookt. "We maken altijd één vegetarische soep", licht Esther toe. Een royale kom met een stukje stokbrood kost een euro. "We willen dat het liefst terugbrengen tot vijftig cent. Als wij de kosten eruit hebben is het goed. De drempel moet echt zo laag mogelijk zijn."

"Is dit voor een goed doel?" informeert een oudere meneer. "Ja", zegt Esther, "om eenzaamheid tegen te gaan." Meneer knipt begrijpend. Zelf heeft hij er geen last van, vertelt hij. "Ik zit bij de jeu de boules, ik ga elke week kijken bij de voetbal. Ik rijd nog zelf auto dus ik heb veel vrijheid. Maar bij mij op de flat wonen wel mensen die de hele week niet buiten komen." "Neem die dan de volgende keer mee", tipt Esther. Dat brengt hem op een idee. "De soep is heerlijk en ik heb nog drie plekken over in mijn auto."

Zo moet het werken. "We hopen dat mensen elkaar enthousiast maken en dat ze er uiteindelijk ook contacten aan overhouden buiten deze laatste zaterdag van de maand. Als we er vrijwilligers voor kunnen krijgen, zouden we het trouwens best willen uitbreiden naar elke week."

Terwijl twee accordeonisten voor gezellige muziek zorgen, wisselen de aanwezigen volop ervaringen uit. Over het gemak van gelijkvloers wonen, over de gezamenlijke ergernis aan hangjongeren, over vroeger tijden.

"Of het werkt tegen eenzaamheid weet ik niet", zegt een cliënt van Buurtzorg die via Esther is gekomen. "Maar ik vind het een ontzettend leuk initiatief."


Huiskamer

In De Spellewaard streden inwoners met succes voor de terugkeer van een wijkcentrum. Het wijkplatform kreeg maandag de sleutel van de nieuwe 'huiskamer' in De Schans. Die gaat volgende week woensdag om 13.30 uur officieel open, en daarna kunnen senioren er iedere maandag, woensdag en vrijdag van 14.00-17.00 uur gezellig samenzijn, bingoën of kaarten. Vanaf 17 maart is er op donderdag een handwerkcafé. Wie andere ideeën heeft kan bellen: 06-49142691. Alie van Hemert is vrijwillig beheerster.

Woonlinie wilde het oude wijkcentrum eigenlijk verbouwen tot drie appartementen. Door signalen uit de buurt besloot de corporatie één van de drie appartementen te laten vervallen. "We hebben De Grote Aak, maar dat is te ver weg voor met name oudere bewoners uit deze wijk", weet woonconsulent Diana Klopstra.

Naast Wijkplatform Spellewaard en Woonlinie haakte Welzijn Bommelerwaard aan. Het platform gebruikt de ruimte ook voor eigen activiteiten zoals inloopavonden. De inrichting is gedoneerd door Woonlinie, Banencentrum Nederland, Lionsclub, St. Oudemannen en Vrouwenhuis en Simpel beheer.

De vrijwilligers gingen maandag meteen aan de slag. "Eerst maar eens de verwarming wat hoger. En staat de koelkast al aan?"


Janneke Boogaard