Gemeenten voegen vier afdelingen samen tot BVE

bommelerwaard • Een groep ambtenaren van Zaltbommel gaat eind dit jaar verhuizen naar Kerkdriel en andersom. Vier afdelingen van beide gemeenten worden samengevoegd tot 'Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard'.

De afdelingen P&O en Financiën krijgen een plek in het gemeentehuis in Kerkdriel, Juridische Zaken en ICT gaan naar Zaltbommel. "Voor de inwoners maakt dit allemaal niet zoveel uit maar voor ons is het best een grote stap", zeggen de burgemeesters Albert van den Bosch en Henny van Kooten. "Met dit proces spreken we als gemeenten het vertrouwen in elkaar uit. Deze stap belooft meer voor de toekomst."

Volgens Van den Bosch is het goed om na het inrichten van de 'Bedrijfsvoeringseenheid' (BVE) te kijken naar samenwerking tussen andere afdelingen. "Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en veiligheid", zegt hij in een toelichting. "Als het aan onze ondernemingsraad ligt, gaan we zo snel mogelijk over tot een complete ambtelijke fusie. Wij vinden het goed om dit proces stap voor stap te doen. We kunnen in de toekomst ook gaan kijken naar de baliefuncties. Die zijn over een paar jaar misschien helemaal niet meer nodig, omdat alles dan misschien digitaal kan." Het proces van de afgelopen maanden is begeleid door Bureau Berenschot. De twee burgemeesters sluiten niet uit dat het organisatieadviesbureau ook een rol krijgt in begeleiding van de invoering van de Bedrijfsvoeringseenheid. "Het is in ieder geval belangrijk om bij dit soort veranderingen heel goed naar de begeleiding te kijken", aldus Van Kooten.

Het samenvoegen van de afdelingen levert voorlopig geen geld op, maar kost incidenteel wel wat. Op termijn zou het een 'budgettair neutraal' verhaal moeten zijn. Belangrijk voordeel is dat de kwaliteit van de dienstverlening omhoog kan en de kwetsbaarheid omlaag. "We zien dat bij de beveiliging van onze digitale informatie en privacy", geeft burgemeester Van den Bosch als voorbeeld. "Voor kleine gemeenten zoals die van ons is een beveiligingsbeambte op dat gebied misschien net te duur. Samen is dat goedkoper. En het is wel een functie die steeds belangrijker wordt."

De BVE levert primair zijn diensten aan de twee gemeenten, maar ook aan externe klanten zoals de Omgevingsdienst Rivierenland en het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard. In de toekomst zou het goed kunnen dat ook andere klanten worden bediend.