Openstelling N322 paar weken uitgesteld

zaltbommel • Het nieuwe weggedeelte van de N322 gaat vier tot zes weken later open dan gepland. Dat meldde wethouder Han Looijen donderdagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

Vorig week nog werd gemeld dat het nieuwe weggedeelte deze week open zou gaan. Volgens de provincie Gelderland heeft de regenval van de afgelopen periode ervoor gezorgd dat een deel van de fundering nog onvoldoende op sterkte is om te kunnen asfalteren.

De provincie en aannemer Strabag hebben donderdagochtend dan ook besloten vier tot zes weken extra tijd te nemen om de fundering te laten uitharden. "Zo wordt de kans op scheurvorming geminimaliseerd en blijft de kwaliteit van de op te leveren weg overeind. Het werk aan het viaduct over de A2 gaat gewoon door.

Volgezogen met water

Grote delen van de weg zijn klaar, maar op sommige plekken is de fundering niet sterk genoeg om het toekomstige verkeer te kunnen dragen. Ook het zandlichaam onder de fundering heeft zich volgezogen met water. Dat wordt nu eerst verwijderd. Dat moet volgens de provincie heel gelijkmatig gebeuren om schade aan de wegfundering te voorkomen.

De komenden periode wordt het proces van uitharden met boringen gevolgd. Zodra de fundering de juiste sterkte heeft, gaat het asfalt er op. De verwachting is dat het zo'n vier weken gaat duren. Daarna heeft de aannemer nog circa twee weken nodig om de laatste werkzaamheden uit te voeren: het aanbrengen van de asfaltconstructie (inclusief de definitieve deklaag), het inrichten van de bermen en het aanbrengen van belijning en verkeersborden.

De aanpak van de N322 is nodig om het verkeer van en naar de A2 in Zaltbommel beter te verspreiden. Met name in de ochtend- en avondspits loopt het verkeer regelmatig vast en levert het ritje naar de opritten grote vertraging op.

Fietstunnel

De reconstructie omvat de verbreding van de N322 in de directe omgeving van de A2, de aanleg van een nieuw viaduct, het maken van een nieuwe weg plus kruispunt tussen de Van Heemstraweg en de Steenweg, het reconstrueren van drie andere kruispunten en de bouw van een fietstunnel. De verwachting is dat het totale project komend najaar wordt afgerond.