•
• "Eén rotte appel is slecht voor het image van de hele sector", zegt wethouder Bragt. Foto: ingimage

Roep om integrale aanpak tuinders

zaltbommel • Politiek Zaltbommel vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de overtredingen die sommige tuinders keer op keer lijken te maken. "Eén rotte appel in de mand is slecht voor het imago van de hele sector", vindt wethouder Adrie Bragt.

Het onderwerp werd donderdagavond aangekaart door Frits van der Schans van de fractie Van der Schans, buiten de agenda van de gemeenteraadsvergadering om. Hij diende een motie in met de oproep aan het college om misstanden voortaan integraal aan te pakken, dus samen met andere (overheids)instanties zoals onder meer de provincie, de Omgevingsdienst Rivierenland, de arbeidsinspectie. Aanleiding voor het indienen van de motie was het nieuws, begin februari, dat een werknemer bij een chrysantenkwekerij in Poederoijen vergiftigd zou zijn door het werken met een verboden bestrijdingsmiddel. "Helaas niet het eerste incident in de sector", aldus Van der Schans.

"Als overheden nauw samenwerken met dit soort vraagstukken kan dat heel effectief zijn", aldus Van der Schans. "Dat zie je bij de aanpak van problemen in de zorg of bijvoorbeeld bij de drugsproblematiek in Brabant."

Eerder deze maand heeft Thom Ummels van de fractie van D66 schriftelijke vragen ingediend over het onderwerp, die nog niet zijn beantwoord. Ook D66 wil graag dat het college bij diverse instanties aandringt op een gezamenlijke aanpak van wetsovertredingen en incidenten bij de tuinbouwbedrijven. Volgens wethouder Bragt is het college momenteel 'druk doende om die vragen te beantwoorden'. "Ik adviseer dan ook om eerst die antwoorden af te wachten en daarna het debat te voeren."

De overige fracties delen de zorgen van Van der Schans, maar wilden nog niet over de motie stemmen en eerst de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 afwachten. "Ik ben blij dat de fracties hun ongenoegen hebben uitgesproken over de overtredingen", aldus Van der Schans. Hij trok zijn motie in, zodat er niet over gestemd hoefde te worden.

Britta Alink