Discussie over losloopgebieden Zaltbommel

zaltbommel • De één vindt het geweldig, de ander baalt er ontzettend van; honden mogen in de toekomst wellicht niet meer los lopen op de Bommelse stadswallen en rond de Tijningenplas. "We gaan daar nog eens goed naar kijken", belooft wethouder Adrie Bragt.

De maatregel staat in het nieuwe hondenpoepbeleid dat dit jaar ingevoerd gaat worden. In de dorpen komen meer plekken waar hondenbezitters geen poep meer hoeven opruimen. Het totaal aantal uitlaatplaatsen in de gemeente wordt flink uitgebreid en de poepzuiger gaat voortaan vaker en op meer plaatsen aan de slag. Dat is met name goed nieuws voor de bewoners van Brakel en Kerkwijk waar tot nu toe geen voorzieningen waren. Op andere locaties in de gemeente komen duidelijke (kleine) bordjes waarop staat aangegeven waar de hond wel en waar niet mag loslopen.

Het plan om baasje te verplichten hun hond aan te lijnen op de Bommelse stadswallen en rond de Tijningenplas roept reacties op op social media. Hardlopers en ouders van kinderen zijn blij, hondeneigenaren balen ervan. Vooral ook de boete van 140 euro bij een overtreding schiet velen in het verkeerde keelgat. "Vergeet niet dat deze groep die nu als crimineel aangepakt wordt, wél al belasting betaalt", schrijft een bezorgde inwoonster uit Zaltbommel in een ingezonden brief aan Het Kontakt. "Terwijl aan veel andere 'criminaliteiten' niets gedaan wordt. Waarom kattenbezitters geen 'kattenbelasting' laten betalen. Waarom ouders geen 'hangjongerenbelasting' laten betalen?"

Volgens de briefschrijfster (naam bekend bij de redactie) zijn er ook veel hondenbezitters die met grijpers door park en perken lopen om zwerfvuil op te ruimen, terwijl hun hond keurig netjes tussen de struiken zijn behoefte doet. "We zijn alle reacties aan het bekijken", aldus wethouder Bragt. "In de meeste gevallen gaat het gewoon over fatsoen. Het is weer bijna voorjaar, kleine kinderen gaan buiten spelen. Ik doe een beroep op hondenbezitters om de hondenpoep op te ruimen."

Britta Alink