• JP Becht (Roda Boys/B) koppend in actie tegen Woudenberg.
• JP Becht (Roda Boys/B) koppend in actie tegen Woudenberg. Foto: Gerald van Zanten

Roda Boys en routinier dubben over nieuw seizoen

De T-splitsing van JP Becht

aalst • Plakt de Grote Leider, vorig jaar in Aalst nog uitgeroepen tot speler van het seizoen, er een jaar aan vast? Die vraag houdt momenteel iedereen bezig op sportpark De Maaskant. De 35-jarige ex-speler van ondere NAC, Kozakken Boys, SteDoCo en LRC Leerdam wordt geplaagd door twijfel, maar dat geldt ook voor zijn club Roda Boys. Dinsdagavond was er een gesprek tussen Becht en trainer Pieter Tuns, technisch eindverantwoordelijke Arjen Borsje en assistent-trainer Paul Faes. Onder andere bedoeld om de intenties van volgend seizoen te verkennen, maar vooral ook om een irritatie uit de weg te ruimen. Becht werd zaterdag gepasseerd voor het duel tegen koploper Sliedrecht (2-2) – en dat zat hem niet lekker.
"Ik wil graag de uitleg van de trainer horen", aldus de Werkendammer die in de tweede helft inviel als spits en in die rol de aansluitingstreffer scoorde. "Ik ben een echte sportman en wil altijd winnen, dus ik mág teleurgesteld zijn als ik op de bank moet beginnen. Alleen: ik had het niet zien aankomen, ik was totaal verrast."

Fysieke ongemakken

Dat Becht niet eerder hierover werd geïnformeerd, heeft te maken met een andere manier van communiceren, aldus Tuns. Uitleg op zaterdag over wijzigingen in de opstelling kost te veel tijd, reden waarom Tuns samen met de spelersraad ervoor koos om hierop op de dinsdag ná de wedstrijddag in alle rust een toelichting te geven. Tuns: "Aan de houding van JP te zien, was hij boos, en dat mág hij zijn. Maar de spelersraad, waar ook JP in zit, is ervan op de hoogte dat we dinsdag tekst en uitleg geven."

Becht raakte vlak voor de winterstop geblesseerd aan zijn lies. De centrale verdediger heeft ook geregeld last van zijn achillespees en onderrug.De speler volgde tijdens het trainingskamp in Lloret de Mar hersteltrainingen en miste oefenwedstrijden in de winterstop. Bovendien was de speler in de ogen van zijn trainer aan de zware kant. De fysieke ongemakken zijn dinsdagavond door Tuns zo goed als zeker aangevoerd als excuus voor zijn besluit om Becht niet op te stellen. "Hij heeft lang in de hersteltraining gezeten en dan wordt het er niet beter op voor een jongen van 35 jaar."

Becht zal de komende maanden de staf van Roda Boys ervan moeten overtuigen dat hij volgend jaar lichamelijk mee kan. Tuns: "In Lloret sprak Becht zijn twijfels uit: hij heeft last van lichamelijke pijntjes en vraagt zich af of hij zich niet ergert aan de mentaliteit van de jeugd. Als hij in staat is om zo'n seizoen als vorig jaar te draaien, dan wil ik graag met hem verder. Net als vorig jaar vertrekken er bij Roda Boys weer de nodige spelers. Dat wordt aangevuld met enkele jongens uit de A en uit het tweede elftal, maar een nieuwe JP Becht zit daar nog niet bij."

Geen supersub

De speler is er nog niet uit en wil graag van Roda Boys horen of de club nog meerwaarde in hem ziet. "Ik vind het spelletje nog te leuk om te stoppen en ben nog altijd kapot van elk verlies. Bovendien kan ik een mentor zijn voor de jonge jongens. Maar laten we eerst een open gesprek met elkaar voeren. Blijkt daaruit dat er een speler is die achterin beter is dan ik, dan is het moment misschien daar om te stoppen. Ik ben niet een type om met rugnummer 14 of 14 in de rol van supersub te spelen."

Het is een moeilijk besluit, zegt Becht, waarin ook andere levensaspecten een rol spelen. "Ik heb het gevoel alsof ik op een T-splitsing zit. Op mijn werk wordt het drukker, het is de vraag of ik volgend jaar alle trainingen volle bak mee kan blijven doen. Privé gaat het lekker met m'n vrouw en dochter, misschien komt er nog wel een tweede of derde bij. Voetbal heeft dertig jaar mijn leven gedomineerd en dan valt het niet mee om een besluit te nemen. Ga ik door, dan ga ik voor de volle honderd procent door. Stop ik, dan is dat ook voor honderd procent. Niets ten nadele van andere clubs of voetballers, maar als ik lager zou voetballen erger ik me alleen maar aan scheidsrechters, medespelers en tegenstanders, denk ik."


André van der Vlerk