Buren in het geweer tegen oven en kwekerij

den haag/velddriel • Belangenverstengeling, vriendjespolitiek en handjeklap, zo vatte Velddrielenaar Matheus van Herwijnen bij de Raad van State de gang van zaken rond de champignonkwekerij en timmerfabriek aan de Koestraat samen.

Volgens Van Herwijnen maakt zijn buurman Henri Hooijmans, eigenaar van de timmerfabriek en ex-eigenaar van de kwekerij, handig gebruik van zijn contacten in de gemeente om gedaan te krijgen wat een gewone burger nooit lukt. Zoals het laten verjaren van dwangsommen van meer dan 70.000 euro. Die kreeg Hooijmans opgelegd, omdat hij zonder vergunning een houtmotoven had gebouwd en de kwekerij gespiegeld was gebouwd ten opzichte van de bouwvergunning. Met die oven verwarmde hij de fabriek en de kwekerij.

Van Herwijnen had last van de rook en stank. De gemeente Maasdriel wachtte evenwel te lang met het innen van de dwangsommen. Die zijn waarschijnlijk verjaard en vervallen, of de Raad van State moet anders beslissen.

Intussen is het houtmotoven-ketelhuis ontmanteld en heeft Hooijmans de kwekerij in 2014 aan A. Pardoel verkocht. Rechter en staatsraad E. Steendijk vond het vreemd dat de gemeente Maasdriel daar pas ruim een jaar later achter kwam. Daardoor zou de dwangsom tegen de verkeerde persoon zijn gericht. Volgens Van Herwijnen heeft Hooijmans het opzettelijk zo gespeeld. De ondernemer en zijn raadsman zouden zoveel verwarring zaaien dat uiteindelijk niemand meer weet hoe de vork in de steel zit.

Overigens erkenden zowel de gemeente Maasdriel als Hooijmans dat de kwekerij in strijd met de eerder verleende bouwvergunning is gebouwd. Door de spiegeling is de meest overlastgevende zijde van het bedrijf pal achter de woning van Van Herwijnen gekomen. "Daar ligt bovendien de composteervloer, er wordt geladen en gelost en de arbeidsmigranten zitten daar in illegale onderkomens," zei Van Herwijnen.

De gemeente Maasdriel heeft een nieuwe bestemmingsplanprocedure opgestart om de kwekerij en houtmotoven alsnog te legaliseren. Die zaak komt eind maart bij de Raad van State.