Provincie is 'struisvogel' bij Sachem

den haag/zaltbommel • De provincie Gelderland keek ten onrechte de andere kant op toen het Waterschap Rivierenland chemisch bedrijf Sachem in Zaltbommel een vergunning voor het oppompen van 1,8 miljoen kuub grondwater verleende.

Volgens Gelderland, het waterschap en Sachem was de provincie niet bevoegd, omdat het bedrijf het grondwater op pompt voor 'saneringsdoeleinden.' Immers, Sachem heeft jarenlang de bodem onder de fabriek verontreinigd en dat spul is in het grondwater terecht gekomen. En oh ja, en passant gebruikt het chemische bedrijf 'het schoon te maken' grondwater voor de koeling van bedrijfsprocessen. Daar trapte de Stichting Veiliger Zaltbommel niet in. Zij kaartte de kwestie met succes bij de Raad van State aan. Die maakte woensdag korte metten met het 'struisvogelgedrag' van de provincie.

Als bedrijven of boeren jaarlijks meer dan 150.000 kuub water uit de grond pompen, moeten zij een waterontrekkingsvergunning bij de provincie aanvragen. Die voert immers een streng beleid tegen verdroging in kwetsbare gebieden. Gelderland meende dat ze zich er niet mee hoefde te bemoeien, omdat het water 'primair' voor saneringsdoeleinden zou worden opgepompt en het gebruik van koelwater 'bijzaak' was. Volgens Veiliger Zaltbommel is het precies omgekeerd: Sachem heeft dringend koelwater nodig en pompt de 1,8 miljoen kuub op onder het mom van 'saneringsdoeleinden.' Kortom, de provincie zal haar huiswerk over moeten doen en alsnog bekijken of het oppompen van 1,8 miljoen kuub water wel in het antiverdrogingsbeleid past.

Addertje onder het gras: als Sachem de vergunning niet krijgt, betalen provincie en gemeente samen drie ton mee aan geurmaatregelen. Dat staat in een overeenkomst die Veiliger Zaltbommel boven tafel heeft gekregen.