• Zo zou het Leisure Dome er uit kunnen gaan zien. Rechts het spoor, links de A2.
• Zo zou het Leisure Dome er uit kunnen gaan zien. Rechts het spoor, links de A2. Foto: Knevel architecten

Grootse plannen voor 'Spoorveste', tussen A2 en spoorlijn

Zes bioscoopzalen in Leisure Dome

zaltbommel • Zes bioscoopzalen, veel horeca, vijf verdiepingen met bovenop een dakterras, glowgolf en een bowlingbaan. Het zou zomaar kunnen dat Zaltbommel over een paar jaar een echt 'Leisure Dome' heeft.

Donderdagavond gaf ontwikkelaar Focus uit Eindhoven voorafgaand aan de carrouselvergadering een presentatie over dit ambitieuze project dat gebouwd zou moeten worden in de Spoorveste, een stuk braakliggend grond in de driehoek tussen de A2 en het spoor. Het ligt vlakbij het station en grenst met de noordelijke punt bijna aan de Waal. Volgens Paul Evers van Focus Eindhoven biedt Zaltbommel heel veel mogelijkheden. Het bedrijf heeft al een dergelijk complex gebouwd in Kerkrade, tegenover het stadion van Roda JC. Het bedrijf werkt samen met Knevel Architecten dat ook voor Lelystadeen dergelijk project heeft uitgewerkt.

Een grote bioscoop en veel horeca zijn randvoorwaarden voor het ontwikkelen van het project. Alle overige activiteiten kunnen nog nader worden ingevuld. "Maar er komt in ieder geval geen detailhandel in", benadrukte hij.

De ervaringen in Kerkrade zijn heel positief, aldus Evers. En ook voor Zaltbommel ziet hij de toekomst rooskleurig in. "Deze plek is heel erg goed", zei hij in zijn presentatie. "De bezoekersprognoses zijn goed. We zijn al in gesprek met lokale ondernemers om invulling te geven aan het Leisure Dome." Volgens hem zou onder meer de eigenaar van American Roadhouse belangstelling hebben om zijn bedrijf daar (deels) naar toe te verplaatsen.

Volgens Evers zou het Leisure Dome aan rond de tweehonderd mensen werk kunnen bieden. Verder benadrukte hij dat er voldoende parkeerplaatsen bij passen en dat het een vrijwel energieneutraal gebouw zou kunnen worden. Op dit moment ronden gemeente en projectontwikkelaar drie onderzoeken af op het gebied van milieu, veiligheid en verkeersafwikkeling. Want met name dat laatste is een belangrijk punt voor het vrijetijdscentrum. Volgens Evers zouden er maximaal 3000 bezoekers tegelijk in het pand terecht kunnen. "De verkeersstromen zijn cruciaal", beaamt wethouder Han Looijen. "Dat maakt of breekt het plan."

Zodra de onderzoeken afgerond zijn, krijgt de politiek de kans er zijn zegje over te doen. Dat is waarschijnlijk in april van dit jaar. Daarna volgen nog bestemmingsplanprocedures. De bouw van het project kan op zijn vroegst starten in 2018.

Britta Alink