Ook huurders ontvangen WOZ-beschikking

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel verstuurt deze week de beschikkingen WOZ voor huiseigenaren. Maar dit jaar ontvangen ook huurders de beschikking.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van een woning, zoals die bepaald wordt door de gemeente. Die waarde vormt de grondslag voor gemeentelijke belastingen en heffingen. "Huurders hoeven geen onroerendezaakbelasting te betalen, maar de WOZ-beschikking kan wel belangrijk zijn", waarschuwt wethouder Kees Zondag. Door de nieuwe woonwet zijn gemeenten verplicht de beschikkingen niet alleen naar eigenaren te versturen, maar ook naar huurders. Dus ook huurders van sociale woningen gaan hem ontvangen. "Ik adviseer huurders om contact op te nemen met de verhuurder en te vragen wat de gevolgen zijn van de WOZ-beschikking."

Het is volgens Zondag namelijk nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen gaan zijn. Gemeenten zijn verplicht de beschikkingen in januari te versturen, terwijl woningcorporaties hun huurverhogingen pas in mei/juni hoeven te bepalen. De hoogte van de WOZ kan gevolgen hebben voor de hoogte van de huur, maar dat hoeft niet het geval te zijn. "Het is belangrijk dat huurders weten dat ze bezwaar kunnen maken tegen de hoogte van de WOZ", aldus Zondag. De termijn om bezwaar te maken is zes weken. Áls de verhuurder besluit om de huur in mei/juni op basis van een hogere WOZ te verhogen, dan is dat dus te laat om nog bezwaar te maken. "Ik roep dus niet iedereen op om maar bezwaar te maken tegen de beschikking", benadrukt Zondag. "Wel roep ik iedereen op er goed naar te kijken en eventueel contact op te nemen met de verhuurder."

Volgens de Woonbond blijven de gemiddelde huurprijzen gelijk. De WOZ-waarde gaat meetellen voor het aantal punten van een woning, waardoor de hoogte van de huur kan veranderen. Want andere punten verdwijnen, zoals die voor eventuele hinderlijke situaties zoals geluidsoverlast.

Meer informatie staat onder meer op de websites www.huurcommissie.nl en www.woonbond.nl.