In tranen om verkoop Rossumse kerk

rossum • Het bestuur van de H.H. Martinus en Barbaraparochie in Rossum weet sinds vrijdagmiddag waar het aan toe is. Via een mailtje heeft de gemeente Maasdriel laten weten dat er geen bezwaren zijn ingediend tegen de verkoop van het kerkgebouw. Op zaterdag 13 februari is de laatste eucharistieviering.

Al bij het binnenkomen van de kerk, vorige week zondag, is de spanning voelbaar. Twee vrijwilligers zijn in tranen. Zij hebben het nieuws al gehoord. De gelovigen krijgen het te horen via de preek van pastor Vriesema: "De kerk van Rossum, Hurwenen en Heerewaarden mag worden verkocht. Niemand heeft bezwaar aangetekend. Er staat ons een moeilijke tijd te wachten."

Het is muisstil.

De pastor geeft vervolgens een opsomming van zaken die nog wel doorgang vinden, zoals de ouderenviering in De Vaste Burcht en de oecumenische vieringen in de protestantse kerk aan de Maasdijk in Rossum. Vriesema doet een beroep op de gelovigen om toch vooral onder elkaar de eenheid te bewaren: "Juist nu hebben wij elkaar nodig." Om dit te onderstrepen eindigt de voor deze gebedsviering geschreven geloofsbelijdenis met de woorden: "Ik geloof in een kerk die haar crisis te boven komt en blijft getuigen van de hoop die in haar leeft." Dameskoor Lavande zingt 'You raise me up'.

Geloof blijft

Later, bij de koffie, verwoordt een van de gelovigen de stemming onder het toch wel beduusde kerkvolk: "De kerk mag dan wel sluiten, het geloof blijft. De werkgroep van de parochie gaat gewoon door. Al was het alleen maar om de begraafplaatsen netjes te houden. En verder zien we wel wat er op ons afkomt."

Op zaterdag 13 februari om 19.00 uur vindt de laatste eucharistieviering plaats, in aanwezigheid van alle beschikbare pastores. Deken Van den Hout zal er niet bij zijn, hij is dan op rondreis door Israël.


Vincent Wibier