• De jongeren praten onder meer over de verkeersveiligheid voor fietsers bij Het Cambium aan de Courtine.
• De jongeren praten onder meer over de verkeersveiligheid voor fietsers bij Het Cambium aan de Courtine. Foto: Janneke Boogaard

Tachtig leerlingen van 4VWO met elkaar in debat

Jongerengemeenteraad is er klaar voor

zaltbommel • Een kanoverhuur bij de grachten van Zaltbommel. Dat is één van de voorstellen waar de jongerengemeenteraad zich donderdag 28 januari over gaat buigen.

Tachtig leerlingen van 4VWO van het Cambium college doen sinds september mee aan het project jongerengemeenteraad. Elke groep wordt begeleid door twee gemeenteraadsleden. Naast de mogelijke kanoverhuur zijn nog meer originele plannen ingediend. Zo maakt een groep zich sterk om het Glazen Huis van 3FM in 2018 naar Zaltbommel te halen en wil een andere groep De Poorterij elke twee maanden omtoveren tot feestruimte voor jongeren van 15 tot 22 jaar. Weer een andere groep wil een Kledingbank vestigen in Zaltbommel, voor mensen die krap bij kas zitten. Een ander plan is om standaard in de winter een ijsbaantje aan te leggen. De groep van dit plan ziet daarvoor drie mogelijke locaties; De Kindertuin, het plein voor De Verdraagzaamheid en natuurlijk de Markt. Ook is er een plan om een recreatiestrandje aan te leggen bij de Tijningenplas.

Twee groepen hebben een plan ontwikkeld over verkeersveiligheid. De eerste groep deed dat vrij algemeen met als aanleiding het feit dat steeds meer verkeersdeelnemers meer met hun mobieltje dan met het verkeer bezig zijn. De tweede groep heeft een heel specifiek onderwerp gekozen, namelijk de Courtine, de straat waar hun eigen school aan ligt. Door de grote drukte op die straat ontstaan volgens de groep vaak gevaarlijke situaties. De leerlingen stellen dan ook voor dat er een fietspad komt langs de achterkant van de school, zodat fietsers en auto's niet meer over dezelfde weg hoeven.

Vorige week donderdag vond in het Cambium de generale repetitie van de jongerengemeenteraad plaats. Hierbij konden ouders komen kijken en kregen de deelnemers tips van een professionele debattrainer. Donderdag 28 januari vanaf 19:00 uur is de échte jongerengemeenteraad in de raadszaal van het oude stadhuis op de Markt. Die zaal is te klein voor veel publiek, zeker omdat er al tachtig leerlingen aanwezig zullen zijn. De vergadering is live te volgen via de website van de gemeente.

Twee jaar geleden werd in Zaltbommel ook een jeugdgemeenteraad gehouden. Toen was de organisatie uitbesteed aan een bureau. "Dit jaar hebben we alles zelf georganiseerd", vertelt Jan Bleumer, communicatieadviseur van de gemeenteraad. "We hebben een heel goed traject gehad, een fantastisch goede samenwerking met het Cambium."

Britta Alink