• Links initiatiefnemer Rik Murray levert iets af bij een buurman.
• Links initiatiefnemer Rik Murray levert iets af bij een buurman. Foto: aangeleverd

Een app om bij de buren iets te lenen

zaltbommel • Stel je krijgt onverwacht bezoek en het bier in huis is op. De supermarkt is dicht of te ver fietsen en je wilt je vrienden toch graag wat aanbieden.

Dan kun je natuurlijk bij de buren aanbellen, maar als die niet thuis zijn, ga je niet in de straat huis aan huis aanbellen om te vragen of je een kratje bier kan lenen of overnemen. Dan biedt 'Poq Zaltbommel' dé uitkomst. Deze app brengt vragers en aanbieders van levensmiddelen bij elkaar. Voorlopig alleen in Zaltbommel, maar binnen een paar maanden ook in Tilburg. "Als het daar werkt, gaan we landelijk", vertelt initiatiefnemer Rik Murray. De 31-jarige Bommelaar werkt in een commerciële functie bij bol.com. Samen met een vriend deed hij vorig jaar in zijn vrije tijd mee aan een 'Start-up-weekend' in Den Bosch. Ze lanceerden het idee om een bezorgservice op te zetten, via een app. Het idee viel in de smaak bij de jury en de twee vrienden wonnen er 5000 euro mee, die ze konden besteden aan het inhuren van expertise. "We hebben het getest via Whatsapp. Als iemand ons een bericht stuurde, sprongen wij op de fiets naar de AH-to-go en bezorgden de boodschap aan huis", vertelt Rik. "Dat was uiteindelijk niet haalbaar, natuurlijk. Daarom zijn we het oorspronkelijke idee gaan doorontwikkelen." Het resultaat is Poq.

Op Poq kun je een vraag of een aanbod invoeren. Zo kun je een oproep doen om bij iemand een kopje suiker te lenen. Maar andersom kan ook: wie wil er van de versgebakken taart proeven? "Een leuke tool om te laten zien hoe lekker je kunt koken", vindt Rik. "Een soort Heel Bommel Bakt." De app is drie weken geleden gelanceerd en al een aantal keren gebruikt. "Op Eerste Kerstdag heeft iemand via de app twee preien bij iemand opgehaald", vertelt Rik. "Er is een keer een fles champagne geleverd en een zak kattenbakvulling."

In Zaltbommel is de app vooral gedowload door 35-plussers. In Tilburg verwacht Rik vooral ook studenten te bereiken. "De komende periode gaan we verschillende verdienmodellen testen", vertelt hij. "Het is onze ambitie om uiteindelijke iets succesvols in de markt te zetten. We willen ook de samenwerking zoeken met commerciële partijen. En met het goede doel, bijvoorbeeld Voedselbanken." De app is alleen nog te downloaden met een iPhone of iPad, Android volgt snel.

q www.pogapp.nl