Extra geld voor wijkcentrum De Grote Aak

zaltbommel • Wijkcentrum De Grote Aak krijgt een extra financiële impuls van in totaal zeshonderdduizend euro van Woonlinie en de gemeente. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad.

Daarnaast is een jaarlijkse subsidie nodig van 36.000 euro voor de exploitatie en de beheerderskosten van De Grote Aak. Het wijkcentrum is gevestigd op de begane grond van wooncomplex Het Schootsveld aan de Marten van Rossumsingel, dat begin 2013 werd opgeleverd. STMR, Prezzent en StiBeZa verenigden zich in een stichting met als doel er een plek van te maken waar de mensen uit De Vergt elkaar konden ontmoeten, meedoen aan activiteiten en samen eten. Na een jaar bleek dat het niet was gelukt om er een goed draaiend wijkontmoetingscentrum van te maken. Woonlinie en gemeente grepen in en richtten een eigen stichting op met als doel een extra impuls te geven aan De Grote Aak. Op dit moment zijn de kapitaallasten van het gebouw te hoog voor het wijkcentrum, waardoor de huurlasten te hoog zijn. Woonlinie is bereid om driehonderdduizend euro in de kapitaallasten te storten, op voorwaarde dat de gemeente hetzelfde bedrag er in stopt. De gemeente heeft honderdduizend euro over uit de pot KSB (Klein Steden Beleid), een subsidie van de provincie. De provincie heeft al aangegeven akkoord te gaan met de bestemming De Grote Aak. Voor de overige tweehonderdduizend euro moet de gemeenteraad toestemming geven. Ook moet de gemeenteraad een besluit nemen over de structurele subsidie van 36.000 euro per jaar.

In De Grote Aak komen vooral mensen van boven de 70 jaar. Zij kunnen er dagelijks terecht voor een warme maaltijd in het eetpunt en meedoen aan verschillende activiteiten zoals kaarten, gym, yoga, fotocursussen of lezingen. Ook worden er kookcursussen voor kinderen georganiseerd, fotocursussen en toneel- en zangavonden.

Volgens wethouder Adrie Bragt heeft De Grote Aak naast een dorpshuisfunctie ook een 'WMO-functie'. "Bedoeld om de mensen in de buurt meer te bieden dan alleen woonruimte."

Britta Alink