• Vlnr. Herman Overweg van Het Anker, Gerdine Kouwer van de Sint-Maartenskerk en Piet de Lange van de Sint-Martinusparochie.
• Vlnr. Herman Overweg van Het Anker, Gerdine Kouwer van de Sint-Maartenskerk en Piet de Lange van de Sint-Martinusparochie. Foto: Lya Cattel

'Kerk is er niet alleen voor de eigen leden'

Kerken in actie voor Kerkbalans

zaltbommel • Wie lid is van een sportclub, betaalt contributie. En wie lid is van een kerk, betaalt ook een jaarlijkse bijdrage. De verschillende kerken innen het geld onder dezelfde naam: 'Kerkbalans'.

De katholieke Sint Martinuskerk hoopt dit jaar op een totaalbedrag van 35.000 euro. "Vorig jaar bleven we steken op 25.000 euro", zegt Piet de Lange, voorzitter van de contactgroep."Dat is de helft van onze inkomsten. Van dat geld moeten we ons mooie kerkgebouw aan de Oliestraat onderhouden en betalen we onder andere de kosten voor erediensten, gas en licht en de pastor. Door de inzet van vrijwilligers houden we de kosten laag." In totaal schrijft de katholieke kerk in Zaltbommel 1400 adressen aan. "Een kwart daarvan doet een bijdrage", aldus De Lange. "Als dit jaar dertig procent een bijdrage doet en iedereen 10 euro meer, halen we onze begroting wel." De begroting van Het Anker is een stuk hoger. Kerkrentmeester Herman Overweg is blij met de ruim 100.000 euro die 'zijn' kerk jaarlijks mag ontvangen. Het Anker betaalt van het geld onder meer de predikant en het gebouw aan de Vergtweg. "We zijn er niet alleen voor de zondagdiensten of rouwen en trouwen", benadrukt Overweg. "Via het pastoraat willen we een hechte gemeenschap vormen, onderling, maar zeker ook naar buiten. We steunen dan ook vaak goede doelen, zoals de Voedselbank met duizenden euro's per jaar of mensen met een heel laag inkomen via ons Hulpfonds. En we ondersteunen twee projecten in Roemenië en Afrika, niet alleen met geld, maar ook ook met vrijwilligers." Vrijwilligers van de PKN-gemeenten gaan overigens persoonlijk bij hun leden langs om de brieven van de Kerkbalans te overhandigen. De Sint-Maartenskerk hoopt ook op een ton, vooral met het oog op de komst van een nieuwe predikant, maar blijft meestal steken op driekwart. Gerdine Kouwer is als penningmeester van het College van Kerkrentmeesters verantwoordelijk voor het versturen van de brieven naar de ongeveer 580 adressen. "Ongeveer 350 mensen reageren elk jaar", zegt ze. "Vooral de oudere leden geven flink."

De drie Zaltbommelse kerken vinden het belangrijk dat ze sterk blijven. "Op die manier kunnen we iets voor de wereld blijven betekenen", zeggen de drie vertegenwoordigers. "Niet alleen voor onze eigen leden, maar ook door onze inzet voor bijvoorbeeld het gemeentelijke Armoedebeleid of VluchtelingenWerk."

Britta Alink