• De folkrock-band Pyrolysis uit Zaltbommel treedt op.
• De folkrock-band Pyrolysis uit Zaltbommel treedt op. Foto: Omroep Gelderland

Bier, beugelen en muziek op Gelredag

Poederoijen • Wie bier uit Zaltbommel wil proeven, de beugelsport wil uitproberen of lekker wil luisteren naar de muziek van folkrock-band Pyrolysis kan op zaterdag 23 januari van 10:00 tot 13:00 uur terecht op Slot Loevestein.

Het kasteel is die dag gratis toegankelijk en is het decor van tradities en gebruiken uit de uitzending van 'Een Wagen vol Verhalen'. De onderwerpen komen maandag al voorbij in het programma, de zaterdag erna kan iedereen alles zelf proeven en beleven.

In de uitzending van 18 januari is onder meer te zien hoe de Nederlandse Beugelbond schoolkinderen uit Opijnen leert beugelen; met een houten schep een bal door een beugel duwen. Op Slot Loevestein kunnen bezoekers zaterdag 23 januari kennismaken met deze bijzondere sport.

Bierbrouwer Sil Stranders-Gelukt heeft ervoor gezorgd dat Zaltbommel nu ook een eigen bier heeft. Hij maakt gebruik van de mispelbloem en produceert het bier 'Bommelaar' in tarwe- mispel- en witbierversies. Pyrolysis is een stevige folkrock-band uit Zaltbommel, maar heeft ook een zachtere, poëtische kant. De bandleden brengen onder meer hun zelf gecomponeerde lied 'Between the rivers', over waar de Bommelse jeugd samenkomt en hoe belangrijk die plekken en hun roots zijn.

In de uitzending is nog meer te zien dan bier, beugelen en de band. Zo rijdt presentatrice Renate Schutte met de paardentram door de omgeving van Rossum en hoort ze over het ontstaan van de Kerstnachtmuziek door fanfare St. Caecilia in Ammerzoden.

q www.eenwagenvolverhalen.nl