Gemeenteraden praten samen over Woonvisie

zaltbommel/maasdriel • De gemeenteraden van Maasdriel en Zaltbommel praten op maandag 1 februari gezamenlijk over de Woonvisie voor de Bommelerwaard.

Tijdens die gezamenlijke vergadering worden de voorwaarden besproken waar die Woonvisie aan moet voldoen. De visie moet er komen door de nieuwe Woningwet, die vorig jaar van kracht is geworden. Hierin is onder meer vastgesteld dat een actuele woonvisie een voorwaarde is om prestatieafspraken te maken met de woningcorporaties en huurdersorganisaties die werkzaam zijn in een gemeente.

De twee Bommelerwaardse gemeenten stellen de Woonvisie op in samenwerking met Woonlinie en de twee woonstichtingen De Kernen en Maasdriel. "De gemeenteraden kunnen op 1 februari benoemen welke zaken zij belangrijk vinden in de visie", licht wethouder Adrie Bragt toe. "Dan hebben we het over bijvoorbeeld duurzaamheid bij de bouw van woningen of betaalbaarheid." De politiek kan zich verder uitspreken over bijvoorbeeld huisvesting van urgente doelgroepen, wonen met zorg en ouderenhuisvesting, investeringen in de vrije sector en koopwoningen, de verkoop van huurwoningen en de inzet voor leefbaarheid. In 2015 heeft het bureau Facton/Smartagent een regionaal woningbehoefteonderzoek uitgevoerd. Dat geeft een kwalitatief beeld van de regio en inzicht in de gerealiseerde woningbouw van de afgelopen jaren en de verwachte woningbehoefte voor de komende jaren.

Geen sacties

Bragt verwacht dat de Woonvisie rond de zomer af is. "Daarna gaan we prestatie-afspraken maken met de wooncorporaties", zegt hij. "We kunnen dan afspraken maken over aantallen te bouwen woningen en soorten woningen." Hij benadrukt dat de gemeenten corporaties niet kunnen dwingen om bepaalde huizen te bouwen. "We hebben als gemeente geen enkele sanctie als een corporatie niet aan de afspraken voldoet."

De op te stellen Woonvisie staat los van het 'Deltaplan goedkope huurwoningen' dat de gemeente Zaltbommel dit jaar gaat uitvoeren. De gemeente gaat circa honderd goedkope huurwoningen bouwen om aan de directe behoefte te voldoen van mensen met een laag inkomen. Die huizen zijn met name bedoeld voor starters, urgente doelgroepen, arbeidsmigranten en statushouders.

Britta Alink