• Personeel van het zwembad verzamelde zaterdag handtekeningen tegen sluiting.
• Personeel van het zwembad verzamelde zaterdag handtekeningen tegen sluiting. Foto: Janneke Boogaard

Manager De Kreek: 'Wij kunnen Bommelse zwemmers opvangen'

Nu al heimwee naar juf Rita

zaltbommel • Volgens exploitant Sportfondsen is het voorbarig om eind dit jaar een punt te zetten achter het zwembad. Zwemvereniging Zaltbommel vindt bovendien dat de gemeente eerst moet zorgen voor een vervangende voorziening. "We hebben met onze 140 leden drie volle avonden een zwembad nodig", zegt voorzitter André Kaasjager, die er een hard hoofd in heeft dat dat elders lukt. Hij concludeert: "Als dit besluit wordt doorgezet, is het zeer waarschijnlijk einde oefening voor ons."

Volgens wethouder Looijen is openhouden 'niet verantwoord en bovendien financieel niet haalbaar'. De gemeenteraad besloot al eerder dat het zwembad op termijn dicht zou gaan uit kostenoverwegingen.

Doodzonde, benadrukt René Wilmink, locatiemanager van het Sportfondsenbad. "Er is klandizie genoeg. We hebben ongeveer net zoveel kinderen op zwemles als de zwemschool van Ad van Trigt en meer dan De Kreek in Kerkdriel. Ook de reumavereniging, de zwemclub en ouderen maken gebruik van het bad. En we hebben het zwemmen voor oudere allochtone kinderen net goed op de rit."

Wilmink noemt ook de sociale functie. "Mensen trekken hier niet alleen baantjes, het is ook een ontmoetingsplek." De waardering blijkt wel uit de vele reacties op Facebook. "Met veel plezier zes jaar met mijn kleinkinderen peuterzwemmen gedaan. Bij juffrouw Rita. Wie kent haar niet", schrijft Margaret Bosman.

Juf Rita herself toog zaterdag samen met een collega naar de Zaltbommelse binnenstad om handtekeningen te verzamelen tegen de voorgenomen sluiting. "De reacties zijn hartverwarmend. De mensen komen naar ons toe om te tekenen."


Instructiebad Van Trigt

Intussen speelt er ook een ander initiatief. Ad van Trigt van de gelijknamige zwemschool wil samen met zijn zoon een nieuwe instructiebad bouwen in Zaltbommel. "Het gaat puur om een bad voor de zwemlessen", benadrukt hij. "Dus niet om vrij te zwemmen."

Van Trigt geeft al jaren les in het zwembad van het Apollohotel aan de Hogeweg. Sinds het hotel twee jaar geleden failliet ging, is dat geen ideale locatie meer. Van Trigt heeft een stuk grond aan de Hogeweg/Wichard van Pontlaan op het oog en een plan ingediend bij de gemeente, los van de eventuele sluiting van Akwamarijn. Volgens hem neemt het college over twee à drie weken een besluit.

"Als er een positief besluit komt, kan ik met een definitief plan naar de bank", zegt Van Trigt. Hij hoopt een instructiebad te bouwen van 160 vierkante meter groot. "Naast zwemlessen kunnen we dan ook medisch zwemmen aanbieden", vertelt hij. "Ook komt er tijd voor gezinszwemmen voor ouders met kleine kinderen."

Tijdens eerdere politieke discussies over het onderwerp kwam steeds samenwerking met De Kreek in Kerkdriel ter sprake. Dat zwembad is pas over ongeveer acht jaar afgeschreven. Wil te Voert, manager van De Kreek namens exploitant Optisport, wil de zwemmers uit Zaltbommel graag opvangen.

"Volgens mij kunnen heel veel activiteiten uit Zaltbommel zó ingepast worden in die van ons. Dat geldt voor de zwemvereniging, maar ook voor het vrijzwemmen en de zwemlessen. Er is nu wel een wachttijd voor kinderen die willen starten, maar we kunnen de lessen uitbreiden."

Gaat de sluiting van Akwamarijn eind dit jaar door, dan maakt Sportfondsen in overleg met de gemeente een sociaal plan voor de medewerkers. Daarnaast moet de exploitatie van de sporthal en gymzalen voor 2017 en volgende jaren worden geregeld. Wethouder Looijen: "Ik realiseer me dat een dergelijk besluit lastig is, omdat de gevolgen groot zijn. Ook ik heb daar zwemles gehad, ik denk dat velen er goede herinneringen aan hebben. Juist omdat dit een besluit is met een zekere impact is het nu nodig een verantwoord besluit te nemen. Dan heeft iedereen voldoende tijd om zich voor te bereiden op de daadwerkelijke sluiting."

Britta Alink & Janneke Boogaard