Plan sluiting zwembad leidt tot verbazing

zaltbommel • Zwembad Akwamarijn moet eind dit jaar de deuren sluiten, vindt het college van burgemeester en wethouders. De beheerder en de zwemvereniging zijn stomverbaasd.

Volgens wethouder Han Looijen is het niet verantwoord en financieel niet haalbaar om het bad na 31 december 2016 nog open te houden: "Het zwembad is op."

Sinds 2010 was de sluiting van het nu 52 jaar oude zwembad al in zicht. Het contract dat de gemeente in 2012 sloot met Sportfondsen is daarop afgestemd en loopt tot eind dit jaar. In de afgelopen jaren is minimaal aan onderhoud gedaan, waardoor het zwembad voor relatief lage kosten open is gebleven.

Maar volgens exploitant Sportfondssen kan Akwamarijn nog best drie tot vijf jaar mee zonder grote investeringen. Het collegevoorstel kwam voor vestigingsmanager René Wilmink dan ook als een donderslag bij heldere hemel. "Ik kan zó een paar zwembaden opnoemen die in slechtere staat verkeren en die gewoon open blijven. We hebben in Zaltbommel net alle keurmerken weer binnen voor dit jaar."

Ook aan klandizie ontbreekt het volgens Wilmink niet. De inwoners van Zaltbommel tijdelijk laten zwemmen in De Kreek in Kerkdriel is volgens Sportfondsen niet verstandig. "Dan hoef je geen nieuw zwembad meer te bouwen, want die mensen komen niet terug. Daar zijn in den lande genoeg voorbeelden van."

Voorzitter André Kaasjager van Zwemvereniging Zaltbommel gebruikt hetzelfde spreekwoord als Wilmink om zijn verbazing te beschrijven. "We hebben intensief overleg met de gemeente over de toekomst van het zwembad. Er is steeds gezegd dat er gekeken zou worden of het langer open kon blijven." De club heeft het college en de fracties een brief gestuurd.

De politiek bespreekt het onderwerp binnenkort in de carrouselvergadering. Dan komt ongetwijfeld de al langer durende discussie over een nieuw zwembad, samen met Maasdriel of alleen voor Zaltbommel, weer ter sprake.

Zie ook de pagina 'Achtergrond'.


Britta Alink & Janneke Boogaard