• Remon Vervoorn  met zijn vrouw Mary, een Amerikaanse die hij in september 2015 op een reis naar Noord-Korea ontmoette.
• Remon Vervoorn met zijn vrouw Mary, een Amerikaanse die hij in september 2015 op een reis naar Noord-Korea ontmoette.

Remon Vervoorn is even in Nederland

'Eerst is het nog zaaien'

Of Wijk en Aalburger Remon Vervoorn (25) al jeugdigen dichterbij God heeft gebracht daar in Brazilië? "Nee, dat nog niet", zegt hij hoofdschuddend. "Het is nog niet oogsten, maar meer zaaien. Het zijn veel mannekes van 15, 16 en 17 jaar die werken voor een drugskartel. Ik probeer met hen maar zoveel mogelijk te praten. Dan ga ik bij hen op de stoeprand zitten. En ik praat, vertel ze waarom ik er ben. Ik heb er vertrouwen in dat het in de toekomst wel vruchten gaat afwerpen. Het is een bepaald proces, misschien net als bij mij, van een aantal jaren." Remon probeert in het Braziliaanse Belo Horizonte door allerlei sport- en knutselactiviteiten het geloof uit te dragen. "De mensen daar iets van Jezus meegeven. Een soort moderne zendeling, mag je me wel noemen."

Eerst nog even terug in de tijd. Bij Remon Vervoorn stonden Feyenoord, bier en drugs lange tijd op de eerste plaats. Er volgde echter een ommekeer. "Ik kwam er achter dat ik niet goed bezig was en kwam tot de conclusie dat ik me op andere dingen moest richten, het bij Jezus moest gaan zoeken. Sinds die tijd ben ik een andere Remon geworden", vertelde hij vorig jaar in een interview met deze krant nog openhartig.

God op de eerste plaats

Sinds die tijd richt hij zijn pijlen op de liefde van Jezus en brengt dat over op anderen. "God staat nu op de eerste plaats." Hij werkt nu een jaar in een sloppenwijk van Belo Horizonte, waar zo'n 50.000 mensen leven en werken. Hij probeert er in combinatie met allerlei sport- en knutselactiviteiten het geloof uit te dragen. "Je zou het kunnen vergelijken met de in ons land bekende kinderbijbelweek." 's Morgens doet hij er onderhoudswerkzaamheden binnen het huis, 's middags werkt hij met kindergroepen en 's avonds met voetbalgroepen. "We proberen de kinderen van straat te houden en iets te vertellen over het evangelie. Bij de kindergroepen bidden we sowieso. Met de voetbalgroepen is het wat moeilijker. Die komen eigenlijk alleen voor het voetbal."

In het begin was het voor de Wijk en Aalburger wennen. "Na een maand of drie kreeg ik het toch even moeilijk. Ik miste de gezelligheid van mijn vrienden. Heimwee was niet het goede woord, want het was mijn volle overtuiging dat ik daar moest zijn. Ik kwam er wel achter dat het sociale leven alleen op gang zou komen als ik de taal beter sprak. Ik ben een taalcursus gaan volgen en dat heeft me ontzettend verder geholpen."

Getrouwd

'Het is een bepaald proces, misschien net als bij mij, van een aantal jaren'

Remon Vervoorn voelt zich nu er op zijn plaats. Samen met zijn vrouw Mary, een Amerikaanse die hij in september 2015 op een reis naar Noord-Korea ontmoette. "We hebben elkaar daarna nog twee keer ontmoet. Ik vond haar een toffe meid, maar dacht niet dat de liefde reëel kon zijn. Mary moest veel opgeven. Ze is vervolgens toch drie maanden in Brazilië geweest en ik heb haar na twee maanden ten huwelijk gevraagd. In september van dit jaar zijn we getrouwd. Zij heeft ook altijd de droom gehad om zoiets wat we nu daar samen doen gestalte te geven. Ze is verpleegkundige en was al wel diverse keren voor korte projecten in een weeshuis geweest in Afrika. Zij heeft nu ook alles opgegeven en we wonen bij elkaar. God heeft ons denk ik bij elkaar gebracht."

Over twee weken gaat Remon terug naar Brazilië voor zijn tweede jaar. "Het is een soort gentlemen's agreement dat ik twee jaar blijf. Eind 2017 gaan we een maand naar Amerika naar de familie van Mary. Dan zullen we bidden of we voor nog eens twee jaar terug moeten gaan. Onze intentie is om er dan opnieuw zo'n periode aan vast te knopen."
Remon Vervoorn wordt in zijn werk ondersteund door de hervormde gemeente van Aalburg. "Onze kerkelijke gemeente hier staat garant voor mij. Een soort financiële sponsoring. Ik ben heel dankbaar dat onze kerk dit mede mogelijk maakt. Regelmatig krijg ik ook kaartjes van gemeenteleden. Heel fijn." Het thuisfront wordt met nieuwsbrieven op de hoogte gehouden. En na de kerkdienst van zondag 18 december gaven hij en Mary een presentatie over hun werk in Casa Luzeiro.
En volgt hij Feyenoord nog? Op de dag van dit gesprek brengt hij toevallig een bezoek aan de Kuip. "Ik volg Feyenoord nog steeds. Vanavond spelen ze tegen Vitesse. Ik ga erheen met Mary. Weet ze ook eens hoe het daar is. We hebben een plaats in vak S achter de goal bij veel jongens die ik nog ken en die mij volgen op Facebook."