SGP-jongeren debatteren over ontwikkelingshulp

werkendam • In Werkendam werd vrijdag een debatavond gehouden over ontwikkelingssamenwerking. De avond werd georganiseerd door SGP-jongeren Werkendam in samenwerking met MP Watch, een masterclass van Woord en Daad.

Na de opening van de avond kregen de sprekers Elbert Dijkgraaf (SGP) en Arend Jan Boekestijn de gelegenheid om een korte pitch te geven over hun visie op ontwikkelingssamenwerking. De visies van de twee verschilden en dat was ook duidelijk te merken tijdens het debat later op de avond. Dijkgraaf vertelde de noodzaak van zowel hulp als handel. Handel is een belangrijk onderdeel voor economische groei, maar hulp is essentieel om die handel ook succesvol te maken voor de kleine boeren op het platteland. Boekestijn, die als voormalig VVD-kamerlid zich inzette voor bezuinigingen op ontwikkelingshulp, was het daar niet mee eens. De hulp die Nederland lang geboden heeft, heeft geleid tot hulpverslaving. Mensen in ontwikkelingslanden zijn niet meer bereid om zich in te zetten voor een betere positie als zij toch wel geholpen worden.

Aan het einde van de avond werden er stellingen gepresenteerd waarop de aanwezigen konden reageren door middel van rode en groene kaartjes. Zo werd iedereen uitgedaagd om een eigen mening te vormen over ontwikkelingssamenwerking.