• Trainer Danny Buijs: 'Kwaliteit is ook mentaliteit en discipline.'
• Trainer Danny Buijs: 'Kwaliteit is ook mentaliteit en discipline.' archieffoto: Rick den Besten

Kozakken Boys hard onderuit bij Koninklijke HFC

'Op dit moment geen team'

werkendam • Waar de deftige gastheren in Haarlem van de Koninklijke HFC een crisis voorkwamen met de winst tegen Kozakken Boys met 4-0, was bij de gasten uit Werkendam het tegenovergestelde van toepassing met de derde nederlaag op rij. Echt crisis is het nog niet in Werkendam, maar het scheelt niet veel gezien de klappen van de laatste weken.

Trainer Danny Buijs: "Het is crisis als blijkt dat we 2 januari niet alle neuzen weer dezelfde kant op hebben. Wat nu gebeurd is dan geen incident, maar structureel", aldus de trainer van Kozakken Boys, die nog nooit heeft meegemaakt dat zijn ploeg drie keer op rij verloor. "Wij hebben deze selectie samengesteld en zijn er vanuit gegaan dat al deze spelers op dit niveau mee kunnen. Maar als je ziet hoe wij de laatste wedstrijden de goals tegen krijgen", verzuchtte Buijs. "Kwaliteit is ook mentaliteit en discipline. Dat zijn facetten die er bij horen. Als je ziet hoeveel energie HFC er in stopte en wij", legde de trainer de vinger op de zere plek. "Het grootste probleem, en daar ben ik verantwoordelijk voor, is dat wij geen team zijn op dit moment. Dan krijg je dit. Of je moet dat gaan veranderen, zodat je weer een team wordt, of je moet een andere trainer voor de groep zetten. Anders heb je na de winterstop nog tien van dit soort wedstrijden", bleef Buijs verder wat cryptisch. "Ik zit nu tweeënhalf jaar bij Kozakken Boys met alleen maar hosanna. Nu maken we voor het eerst een fase mee waarin we een paar draaien om de oren krijgen. Dat zijn we allemaal niet gewend. Nu zal de ware aard naar boven komen of we het recht gaan breien of dat het verval nog groter gaat worden. Nu zal iedereen, met mij voorop, moeten laten zien of dat we daadwerkelijk met z'n allen de goeie kant op kunnen gaan. Dat zal moeten blijken vanaf 2 januari", aldus de trainer van Kozakken Boys. "Ik denk dat iedereen blij is dat we even van elkaar verlost zijn. Iedereen is zwaar teleurgesteld of gefrustreerd."

Gezien het spel en het gebrek aan overtuiging en strijd zaterdag tegen Kon. HFC heeft Buijs nog wel wat om over te piekeren onder de kerstboom. Binnen drie minuten ging de verdediging van Kozakken Boys al finaal de mist in en kon Koen Beeren de 1-0 makkelijk binnen schieten. Daarmee liepen de gasten uit Werkendam meteen achter de feiten aan. De jacht op de gelijkmaker ging zonder veel overtuiging. Het bleef bij een kopbal recht in de handen van de sluitpost van Kon. HFC door Mendes Moreira. Tot overmaat van ramp ging de verdediging nog een keer kinderlijk in de fout tegen de rust, zodat HFC de 2-0 kon binnenschuiven.

Na de rust gooide trainer Danny Buijs er nog een extra aanvaller bij met Medhanie Habtemariam. Beter werd het er niet op. Beeren liet een voorzet vertrekken richting de tweede paal, waar de kleinste man van het veld Noordmans de 3-0 binnen kopte. De Kon. HFC rook zijn kansen om een aansprekende score neer te zetten tegen het lam geslagen Kozakken Boys, waar de onzichtbare Berry Powel werd gewisseld. Kon. HFC had meer succes met een wissel. Koud in het veld haalde invaller Wouter Haarmans maar meteen uit voor de 4-0.


Nico van Es