• De Hartenbrigade was al actief tijdens Winter Wonder Woudrichem.
• De Hartenbrigade was al actief tijdens Winter Wonder Woudrichem. Foto: Teus Admiraal

'Uit de grond van jouw hart groeit altijd iets moois'

Hartenbrigade schept een band

Het idee lag al een poos 'op de plank'. "We kwamen er maar niet aan toe. En toch 'plopte' het iedere keer weer op. Het moest er dus een keer van komen, want het is gewoon een prachtig plan." Inmiddels is de Hartenbrigade een feit. De laatste weken heeft Nicolette van Andel van Stichting De Vleet er hard aan gewerkt om het plan van de grond te krijgen. Begin december werd de Facebookpagina gelanceerd en tijdens Winter Wonder Woudrichem konden bezoekers kennismaken met de Hartenbrigade en.... een hart kopen. Onder het motto: 'Uit de grond van jouw hart groeit altijd iets moois'.

"De bedoeling is dat we met de Hartenbrigade mensen in beweging gaan zetten. Daarin willen we jonge mensen betrekken om samen met, jonge, vrijwilligers goede daden te doen. En dat kan van alles en nog wat zijn. We maken bewust geen plannen, we willen juist input van buitenaf. Doen waar mensen ècht blij van worden." Dat samenwerking tussen jong en oud werkt, merkte Nicolette afgelopen zomer tijdens de Roefelweek. "De kinderen zijn samen met ouderen naar de speeltuin in Nederhemert geweest. Het was prachtig om te zien hoe beide doelgroepen heel blij van elkaar werden." Het idee voor het speeltuinbezoek ontstond tijdens de voorbereiding van de Roefelweek. Nicolette kwam in gesprek met een aantal bewoners van huize Antonia en vroeg hen wat ze misten. "Ik vond het zo vertederend. Ze misten vooral de kleine dingen als een advocaatje en een kroketje. Maar er waren er ook die al gauw zeiden 'we willen zo graag nog eens naar het Eiland'." Zo ontstond het idee voor het bezoek aan de speeltuin, tijdens de Roefelweek. "Het was geweldig. Toen de ouderen binnen kwamen, waren er twee dames advocaat aan het maken en er werden kroketten gebakken. De tafels waren gezellig gemaakt en iedereen ging met een bloemstukje weer naar huis. Sommigen waren tot tranen geroerd, terwijl we eigenlijk niets bijzonders hadden gedaan. Maar het was wel een feestje." Na die ervaring gingen de raderen bij Nicolette volop draaien. "Ik dacht hoe moeilijk kan het zijn? Met een enorm netwerk, enthousiaste mensen, en zonder groot budget kun je toch iets groots neerzetten."

De bedoeling is dat de Hartenbrigade volgend jaar twaalf keer in actie komt. "Negen keer een kleine actie in kleine groepen, en drie keer een actie voor een grotere groep. Daarin zal de Roefelweek weer een rol gaan spelen, maar de Hartenbrigade omarmt bijvoorbeeld ook het Kerstdiner dat tweede kerstdag in de Lemmenskamp wordt gehouden. Die acties hoeven ook niet altijd in De Veste plaats te vinden, ik zou het geweldig vinden om bijvoorbeeld de natuur in te gaan. Naar het Almbos, appels plukken en vervolgens een appeltaart te bakken. Vrijwilligers zijn bij die acties natuurlijk altijd welkom. Maar dat hoeft niet twaalf keer per jaar. We willen eigenlijk graag ieders eigen talent inzetten. We willen niet in hokjes plaatsen, maar juist op een natuurlijke manier met elkaar aan de slag gaan." De Hartenbigade is er natuurlijk niet met alleen maar helpende handen: er moet ook een zakje geld komen om de, al zijn het kleine, wensen te vervullen. "Ik zet de Hartenbrigade nu al zoveel mogelijk in de etalage en we willen het bedrijfsleven gaan betrekken. Daarvoor gaan we in januari 'de boer op'. Iedereen die iets met het idee heeft, kan meedoen. Het heeft veel mogelijkheden. Organisaties en instanties op maatschappelijk vlak kunnen zich erbij aansluiten. Met elkaar kunnen we er aan werken om de wereld om ons heen een beetje mooier te maken." Dat het idee leeft, heeft Nicolette inmiddels wel gemerkt. "Ik bedacht dat de Hartenbrigade er met Winter Wonder Woudrichem bij zou moeten zijn, dan zijn er veel mensen op de been. Drie weken voor het zover was, dacht ik: 'ik heb nog steeds een lege kraam, wat nu?'" Ineens kwam het idee om 500 harten van vogelvoer te gaan verkopen. "Na zelf wat geprobeerd te hebben, wist ik hoe het moest. Maar ik kon natuurlijk niet zelf in ruim twee weken zoveel harten bakken. Ik heb een oproep op Facebook geplaatst en in twee uur tijd waren er twintig mensen die wilden helpen. Bovendien kwam de vraag van Syndion of hun cliënten iets konden doen en uiteindelijk wilde ook Hoppas met hun bso mee harten bakken. Dat is geweldig om te zien en precies wat ik voor ogen heb: dat mensen betrokken raken. Ik had er ook voor kunnen kiezen om harten te kopen, maar het hele proces heeft nu iets in beweging gezet. Van de twintig mensen die harten hebben gebakken hebben er inmiddels tien aangegeven betrokken te willen blijven." Nicolette hoopt van harte dat de Hartenbrigade uitgroeit tot 'van alles'.

"Ik hoop echt dat er allerlei dingen aangehaakt gaan worden. We beginnen nu klein, want je moet ergens starten. Ik hoop dat mensen rondkijken en eventueel hun buurvrouw die wel wat aandacht kan gebruiken meenemen of aanmelden om aan te haken. Ik hoop dat mensen zich welkom voelen. De Hartenbrigade moet kracht uitstralen voor mensen die wel wat vrolijkheid en warmte kunnen gebruiken."