• Het personeel van Fort Altena draagt 26 december ook een foute kersttrui.
• Het personeel van Fort Altena draagt 26 december ook een foute kersttrui. Foto: Teus Admiraal

'Een ouderwets gezellige dag'

Fort Altena in Werkendam is er ruim voor kerst al helemaal klaar voor: de foute kersttrui verkiezing. Het fort is versierd met bolletjes wol, breinaalden en hier en daar een echte foute kersttrui. Buiten zit de stemming er ook al in: een grote kerstboom en brandende vuurschalen. Rina Nieuwenhuizen, een van de kwartiermeesters van Fort Altena hoopt dat het vooral een gezellig dag wordt. "Twee jaar geleden hebben we een 'early dinner' gehouden. Dat was heel leuk, vorig jaar hebben we een jaar niets gedaan. En toen kwam de vraag: 'Waarom doen jullie niet gewoon weer een gezellige dag, zoals vroeger'? Omdat juist dat vrijblijvende, de toegankelijkheid, de kracht is van Fort Altena, besloten we om weer terug te gaan naar een ouderwets gezellige dag met vertier voor iedereen."

De verbindende factor, de rode draad zeg maar, tijdens de activiteiten op Fort Altena, is de foute kersttrui verkiezing. "We hebben allerlei activiteiten op stapel staan, maar zochten naar een soort overkoepelend thema. Dat werd de verkiezing van de meest foute kersttrui." Deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze per ongeluk de enige zijn die in een foute kersttrui rond zullen lopen, want voor alle werknemers ligt inmiddels ook al een foute trui klaar. Bovendien kan het zelfs lonen om een foute kersttrui aan te trekken: er kan namelijk een fashioncheque gewonnen worden ter waarde van 25, 50 of 100 euro. Vanaf 15.30 uur worden de truien beoordeeld. "Mensen hoeven nu niet ineens nog zelf met wol en breinaalden aan de slag te gaan. Het gaat meer om de creativiteit. Alles is dus eigenlijk mogelijk." Deelnemers moeten wel zelf hun trui showen op de catwalk.
Naast de foute kersttrui verkiezing is er tussen 11.00 en 17.00 uur nog veel meer te doen op Fort Altena. "We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden. De toegang is dan ook gratis. Het allerbelangrijkste vinden we dat iedereen die dat wil er even lekker ongedwongen tussenuit kan." Naast de kerstboom, die 26 december ook zal fungeren als wensboom, de vuurschalen en -korven, is er een levende kerststal. Voor de kinderen is er deze dag van alles te doen: zoals marshmallows roosteren, sneeuwballen gooien, kegelen,eland-karaoke en ijsvissen. Zij kunnen de activiteiten op een kaart af laten stempelen, een volle kaart maakt kans op een prijsje. Ook is het deze dag mogelijk om onder begeleiding van een gids de verschillende bunkers en kazernes in te duiken. Bovendien is de Liniewinkel open en draait in het filmhuis de film 'De Nieuwe Hollandse Waterlinie'. En alsof dat niet genoeg is kunnen bezoekers zich, naast een lekker hapje, deze dag verheugen op winterse drankjes als glühwein, warme chocolademelk en warme appelcider. "Het gaat ons deze dag echt om de eenvoud, het gemoedelijke. Gewoon even lekker bij elkaar zijn. Spelletjes in de loods, een vuurtje. Het is de simpelheid ten top, maar het werkt wel!"

q www.fortaltena.nl