• Musicalsterren Joëlle, Edwin en Amber.
• Musicalsterren Joëlle, Edwin en Amber. Foto: Teus Admiraal

'Bijzonder dat dit hier kan'

Dat is tenminste de insteek van de jaarlijkse kerstmusical op de middelbare school. "We beginnen met het traditionele kerstverhaal en belanden vervolgens in een auditie voor de rol van Maria", vertelt Edwin Sterk, leerling van havo 4 en één van de acteurs. "Het Altena College zoekt Maria, zo mag je het wel zien, ja", zegt de Werkendammer lachend. Samen met o.a. Amber van Andel uit Sleeuwijk - één van de Maria's - en Joëlle van Andel uit Andel - de échte Maria - maakt Edwin deel uit van een groep van 70 personen die ook dit jaar weer een groot succes van de kerstmusical gaan maken. Naast alle mensen op het podium, zoals leden van het koor, de schoolband en natuurlijk de zangers en zangeressen, houdt een grote groep zich ook bezig met licht, geluid en het decor. "Dit is niet zomaar een houtje-touwtje-dingetje, hoor", zegt docent Willem Jan van Klinken. "Wat wij hier doen is misschien niet uniek, maar het is wel bijzonder dat zo'n kerstmusical hier kan." Samen met collega Arie van Es bedenkt Willem Jan het verhaal en zorgt hij al vanaf vlak na de zomer dat de productie in goede banen geleid wordt. "Het is één grote familie", antwoordt Amber op de vraag waarom ze, net als Edwin, dit jaar weer mee doet. "Het is echt heel erg leuk om te doen. Natuurlijk is het best spannend en er gaat ook wel eens wat mis, maar dat geeft niks. Iedereen staat met een goed gevoel op het podium."

Moralistisch

De kerstmusical op het Altena College gaat dit jaar dus over de zoektocht naar Maria. Een symbolische zoektocht weliswaar, want de vraag die centraal staat is: waar ben je zelf naar op zoek?, legt Arie uit. "Na de talentenjacht keert de musical terug naar het kerstverhaal over de geboorte van Jezus en dat is het. Leerlingen mogen daar dan zelf over nadenken, of helemaal niet. We zijn niet op deze school niet zo uitleggerig of moralistisch." Soms missen mensen de link tussen de kerstviering op school en het kerstfeest zelf, zegt Willem Jan. "Maar in iedere voorstelling zit wel de boodschap dat je goed moet zijn voor een ander. Zo geef je toch iets mee van Jezus Christus."

Door de muziekkeuze wijst de kerstmusical dit jaar in ieder geval wel nadrukkelijk in de richting van kerstmis. Zo neemt Joëlle 'Stille Nacht' voor haar rekening en brengen Amber en Edwin o.a. nummers als 'Last Christmas' en 'Let It Snow' ten gehore. 'Mary, Did You Know?' wordt a capella en meerstemmig uitgevoerd en de musical sluit af met 'Christmas Must Be Something More' van Taylor Swift. Toch ook een nummer met een diepere boodschap, al geldt die niet per se voor Edwin, Amber en Joëlle. "Kerstmis is voor mij vooral gezelligheid met familie, lampjes, lichtjes en lekker eten", zegt Joëlle.