• Een afgeladen Roef zag Sleeuwijk zaterdag winnen van Woudrichem.
• Een afgeladen Roef zag Sleeuwijk zaterdag winnen van Woudrichem. Foto: Teus Admiraal

Frans van den Steenhoven man of the match met twee treffers

Sleeuwijk pakt koploper Woudrichem

sleeuwijk • Vooraf ging trainer Leon Elands van Woudrichem de derby met zijn ongeslagen ploeg nog vol vertrouwen in. "Wij staan bovenaan en Sleeuwijk tweede. Lopen wij uit of komen ze dichterbij? Daar gaat het vandaag om. Dus het wordt een mooie wedstrijd. Daar moet je van genieten." Elands had er zin in. Hetzelfde telde echter bij Sleeuwijk. "In het verleden liet Sleeuwijk zich fysiek nogal eens aftroeven door Woudrichem. Dat willen we deze keer echter niet laten gebeuren en daarop hebben we ook getraind", had trainer Edward Sijahailatua de strijdbijl op gegraven. Het verschil op de ranglijst was immers zes punten en bij winst kon Sleeuwijk de spanning in de titelstrijd weer terug brengen.

Vanaf de eerste seconde zaten beide ploegen er dan ook vol op. Binnen een tel kon de uitstekend leidende scheidsrechter Van Dee al de eerste gele kaart trekken. Er zouden er nog vele volgen, met ook nog een rode kaart. Woudrichem trok het initiatief naar zich toe. Het was Danny Schaap die een paar keer aan de poort rammelde. Het werd pittiger en pittiger en Sleeuwijk knokte om onder de druk uit te komen. Het lukte plotseling in de 22e minuut. Frans van den Steenhoven liet even zijn specialiteit zien en draaide zich knap vrij. De Sleeuwijker kegelde de bal hard in het Woercumse doel: 1-0. Bij de thuisploeg ging de poort meteen op slot. Bij Woudrichem was Wim Holster wel dicht bij de gelijkmaker, maar de aanvoerder kopte de bal in de handen van keeper Martijn Verhoeven.

Volle kracht

Ook na de rust bleef Woudrichem op volle kracht op zoek naar de gelijkmaker. Een penalty voor de neer gehaalde Dilles de Vries ging niet door. Sleeuwijk bleef zich krachtig verzetten. Het ging er hard in en de verdediging onder leiding van de ervaren Remco Viveen en Benjamin de Gans gaf geen krimp. Een vrije trap van Tim Saaman ketste wel op de paal. Daar kwam Sleeuwijk goed weg.

Dat kwam het ook, nadat Niek Viveen naar de grond was gegaan. De Woudrichemmer kreeg echter een gele kaart voor een schwalbe. Woudrichem kreeg de gelijkmaker ook niet op de borden, toen een afvallende bal nog van richting werd veranderd en in het Sleeuwijkse doel vloog. Buitenspel, oordeelde scheidsrechter Van Dee, die maar kaarten bleef trekken om de gemoederen in bedwang te houden. Sleeuwijk bleef temporiseren en Woudrichem perste er nog een slotoffensief uit. Het mocht niet meer baten, aangezien Frans van den Steenhoven een slechte wegwerker van keeper Lex Kramers oppikte. Van den Steenhoven bedacht zich geen moment en schoot het buitenkansje met precisie in het verlaten Woercumse doel voor de 2-0. Sleeuwijk liet het prestige niet meer glippen, al bokste keeper Verhoeven nog een paar inzetten van Saaman uit de hoek. Het slotakkoord was voor scheidsrechter Van Dee. Hij trok een tweede en dus rode kaart voor Nick van Giessen van Woudrichem, dat teleurgesteld afdroop.

Sleeuwijk maakte na afloop een vreugdedans. Het prestige telde. Aanvoerder Wim Holster van Woudrichem zag het hoofdschuddend aan. Bij hem heerste de verslagenheid. "Dit is even balen. Het is maar goed dat het nu kerstvakantie is en we het even op een rij kunnen zetten. We hadden er goede verwachtingen van, maar dit is klote. We staan nu nog maar drie punten voor."

Matchwinnaar Frans van den Steenhoven kwam breed lachend het veld af en wilde naar het bier. "Dit is lekker. We zijn weer terug. Het is altijd leuk om te scoren en speciaal in dit soort wedstrijden", ging hij met zijn Sleeuwijk een feestje vieren. De winst op aartsrivaal Woudrichem werd met vreugde gevierd op een afgeladen De Roef. Trainer Edward Sijahailatua verklaarde tussen de drukte: "Dit was op mentaliteit en wilskracht verdiend. We hebben gezien dat Sleeuwijk het wel kan. Alles valt goed uit en dat is mooi."


Nico van Es